Linkovi

Posustaju li sigurnosne reforme potaknute 11. rujna? (17/2/05) - 2005-02-16


Sjedinjene Države su poduzele značajne korake kako bi se zaštitile od terorizma - tri i pol godine nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine. Političari i stručnjaci pozivaju Bushovu vladu i Kongres da učine još više.

U svjetlu terorističkih napada na Sjedinjene Države Kongres je osnovao Ministarstvo domovinske sigurnosti koji je objedinio poslove 22 razne vladine agencije u jedan koordinirani mehanizam. Pored toga, članovi Kongresa su usvojili preporuke neovisnog povjerenstva koje je istraživalo terorističke napade te su uspostavili ured nacionalnog direktora za obavještajne službe, te protuteroristički centar za koordiniranje prikupljenih obavještajnih podataka i analitike. Međutim, neki stručnjaci brinu da dinamika provođenja reformi usporava kako blijede događaji od 11. rujna 2001. godine. Ed Meese je bio ministar pravosuđa u administraciji predsjednika Reagana, a sada za zakladu Heritage iz Washingtona piše o izazovima domovinske sigurnosti.

"Teroristički napadi su promijenili puno toga u ovoj zemlji. Tri i pol godine kasnije rekao bih da je većina ljudi zaboravila na ono što se dogodilo u smislu hitnosti i potrebe da se trenutno poduzme nešto važno," kaže Meese.

Neki političari i stručnjaci za sigurnosna pitanja kažu da je trenutno njihova glavna briga da se Kongres nije odgovarajuće reorganizirao za nošenje s terorističkim prijetnjama. Oni primjećuju da više od 80 kongresnih odbora i podobora i dalje ima neku vrstu nadzora i kontrole nad pitanjima iz domene domovinske sigurnosti.

Bivši kongresmen i dopredsjednik povjerenstva koje je istraživalo terorističke napade na Sjedinjene Države Lee Hamilton kaže da je vrijeme da Kongres pojednostavni i pojača nadzor kako bi uhvatio korak s novim vladinim agencijama koje su osnovane kako bi čuvale zemlju sigurnom: "Kad se stvore snažne institucije izvršne vlasti onda je važno da se uspostavi i sustav kontrole. Vjerujem da je sada važnije nego ikad da se u Kongresu stvori učinkovita protuteža," kaže Hamilton.

Nevladine organizacije nastavljaju s pritiskom na administraciju i Kongres da učini više na unaprijeđivanju domovinske sigurnosti, a među njima su i udruge koje predstavljaju obitelji žrtava terorističkih napada na Sjedinjene Države. Lee Hamilton, ipak, naglašava da je dosta učinjeno.

"U protekle tri godine nismo imali novi teroristički napad na američkom teritoriju. I to nije malo postignuće. Je li to zato što smo bili pametni ili nam se posrećilo? Ne znam, ali to je značajan rezultat. Sigurno je da smo postigli napredak," ističe Hamilton.

Bivši ministar pravosuđa Ed Messe slaže se u ocjeni da je dosta učinjeno no istodobno predviđa da će za potpunu reorganizaciju sustava domovinske sigurnosti trebati još deset godina.

XS
SM
MD
LG