Linkovi

Zajedničko djelovanje u Afganistanu i Iraku - na vrhu dnevnog reda summita NATO-a u Nici (9/2/05) - 2005-02-09


Ministri obrane zemalja članica Sjeverno-atlantskog saveza sastaju se danas i sutra u Nici, gdje će se pokušati suglasiti o planu NATO-a da obučava iračke časnike. Kako iz Nice javlja Roger Wilkison, očekuje se da će savez izvjestiti o proširenju mirovne misije saveza u Afganistanu na zapadne dijelove zemlje, uoči održavanja parlamentarnih izbora krajem godine.

NATO već duže vrijeme nastoji nastoji uvjeriti članice da upute svoje postrojbe i vojnu opremu, kako bi se omogućilo proširenje operacija u Afganistanu, izvan područja glavnog grada, Kabula i sjevernih područja zemlje. Dužnosnici NATO-a kažu da bi do sljedeće godine mogao biti proveden plan o proširenju mirovnih operacija na cijelu zemlju.

Italija, Španjolska i Litva pristale su na upućivanje svojih postrojbi u zapadni Afganistan, gdje će se pridružiti američkim vojnicima pod zastavom NATO-a.

No, još uvijek nije postignuta suglasnost glede američkog prijedloga o ujedinjenju oko osam tisuća NATO-vih mirovnjaka i američkih postrojbi koje sudjeluju u akcijama hvatanja pripadnika talibana i al-Qaide. Francuska i Njemačka se protive tom planu, tvrdeći da je zadatak NATO snaga u Afganistanu pružanje sigurnosti afganistanskoj vlasti, a ne borba protiv terorizma.

Razlike u stajalištima oko Afganistana blijede u usporedbi s teškoćama u vezi s obukom oko tisuću iračkih časnika godišnje, koja je dogovorena na summitu NATO saveza u Istanbulu. Francuska, Njemačka i neke druge članice saveza ne samo što su odbile uputiti svoje časnike u Irak, nego i onemogućavaju svojim časnicima u NATO-u da sudjeluju u bilo kojoj misiji u Iraku. Njemački časnici, umjesto toga, obučavaju pripadnike iračkih snaga sigurnosti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok Francusi obučavaju Iračane na poligonima u Qataru.

Glasnogovornik Sjeverno-atlantskog saveza James Appathurai smatra da nije važno na teritoriju kojih zemalja se vojna obuka provodi, nego je važno da NATO obuku provodi.

Ministri obrane razgovarat će danas i sutra i o Kosovu, gdje će savez zadržati isti broj vojnika – 17 tisuća – s ciljem osiguravanja stabilnosti u pokrajini. Što se više bliži vrijeme donošenja konačne odluke o statusu Kosova, NATO smatra da mora biti pripravan kako bi onemogućio bilo kakvo nasilje između Albanaca i Srba na Kosovu.

XS
SM
MD
LG