Linkovi

Washingtonu od kazni za parkiranje 99 milijuna dolara (8/2/05) - 2005-02-07


Američki glavni grad zloglasan je po jednoj od svojih financijskih aktivnosti – ispisivanju ružičastih listića s kaznama za parkiranje. Ovih je dana javnost saznala i kolika je točno u monetarnom iznosu ta 'zloglasnost': tijekom 2004. godine, gradska je uprava izdala kazne za parkiranje u ukupnoj vrijednosti od 99 milijuna dolara.

Svota je dvostruko veća od one 1999. godine, premda su iznosi kazni jednaki, a nije se promijenila niti veličina grada, niti broj stanovnika - tek oko pola milijuna u okvirima samog grada. No, prema objašnjenju gradskih vlasti, ispisivači ružičastih listića – čiji se broj od 75 u 2000. utrostručio na 235 u 2002. godini – samo reagiraju na traženje samih građana za većom strogošću protiv bezobzirnih vozača, a ne provode neku agresivnu taktiku za namicanje više novca u gradsku blagajnu.

Istina je da je stanje prometa u američkom glavnom gradu vrlo teško: osim pola milijuna redovnih stanovnika, u sam grad gravitira i oko tri milijuna građana iz takozvane 'metro' regije, većih ili manjih naselja oko Washingtona. Broj parkirališnih mjesta, pak, teško može postati veći: trenutno ih je oko 17 tisuća s parkirnim satovima, te oko 3500 gradskih blokova u kojima je parkiranje ograničeno. Doduše, tu je i priličan broj garaža, ali njih se ne računa kao gradski prihod.

U gužvi oko parkiranja, svatko tko može pokušava si osigurati privilegiran status. Do 2002, izuzeće od gradskih parkirališnih ograničenja bilo je zajamčeno članovima Kongresa: oni su mogli parkirati u autobusnim zonama, na zabranjenim područjima uz raskršća, pred ulazima zgrada, te u stambenim ulicama s ograničenjem prava parkiranja. Te godine, gradski vijećnici su sebi izglasali pravo na iste povlastice, dodavši i izuzeće od ubacivanja kovanica u parkirne satove. Reakcija građana bila je brza i stroga: trojica predlagača te mjere nisu bila ponovno izabrana u gradsko vijeće na izborima prošlog studenog.

XS
SM
MD
LG