Linkovi

Oceanskim dubinama dominiraju majušni organizmi (7/2/05) - 2005-02-07


Najdubljim dijelovima Tihog oceana dominiraju kolonije minijaturnih životinja bez oklopa, otkrili su japanski znanstvenici.

Mnogi organizmi koje su uspjeli izvući na površinu za potrebe istraživanja su jednostanični organizmi poznati pod imenom foraminifer. To je otkriće iznenadilo znanstvenike, jer ti organizmi obično ne žive u velikim morskim dubinama i obično imaju tvrde oklope. Znanstvenici vjeruju da su se ove protozoe vjerojatno polako prilagodile životu u mraku i pod visokim pritiskom u brazdama duboko pod površinom oceana. Znanstvenici s japanskog Sveučilišta Shizuoka su uz pomoć robotičke sonde uzeli uzorke s dna dubokih brazdi u zapadnom Tihom oceanu, koje su se, kako kažu, formirale na današnjoj dubini prije šest do devet milijuna godina.

"Rod kojem pripadaju ovi novi organizmi uključuju jedinu vrstu koja se proširila na slatku vodu i suho tlo, a analiza DNA ovih protozoa ukazuju da one predstavljaju primitivni oblik organizma iz prekambrijskog razdoblja, iz kojeg su se kasnije razvili složeniji višestanični organizmi," pišu znanstvenici. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u najnovijem izdanju časopisa "Science".

XS
SM
MD
LG