Linkovi

'Vukovi jedu pse' (6/2/05) - 2005-02-05


Martin Cruz Smith pročuo se svojim krimi-romanom "Gorky Park" iz 1981, smještenom u Moskvu u doba Sovjetskog saveza, u kojem je glavni lik policijski inspektor Arkady Renko. Taj se lik pojavljuje i u njegovom najnovijem romanu "Wolves Eat Dogs – Vukovi jedu pse", u kojem se radnja dijelom događa u Moskvi, a dijelom u Černobilu, poprištu poznate nuklearne katastrofe.

"Vukovi jedu pse" je peti krimi-roman Martina Cruza Smitha, u kojem je glavni lik Arkady Renko, vječni nezadovoljnik i "stručnjak za opstanak". Moskovski detektiv preživio je metke, neuzvraćene ljubavi, oduzimanje čina na poslu i prijelaz s komunizma na kapitalizam - i pružio svojem tvorcu priliku da nastavi pisati o Rusiji, zemlja koja ga već godinama intrigira, iako sam nije podrijetlom iz te zemlje.

"U toj zemlji jedan dan susretnete lava, a drugi – janje. Fascinira me ta promjenjivost bivšeg Sovjetskog Saveza. Naravno, jedan od faktora raspada Sovjetskog saveza bio je incident u Černobilu, zbog kojega je vlada kod mnogih izgubila svaki moralni autoritet. Ne samo da je do incidenta došlo, već vlasti poslije njega nisu učinile ništa da bi zaštitile stanovništvo."

Na samom početku romana "Vukovi jedu pse", jedan od novih moskovskih milijardera pada kroz prozor svojeg luksuznog stana na desetom katu. Iako se čini da je riječ o samoubojstvu, Arkady Renko otkriva znakove da se ipak radilo o nasilnoj smrti. Znakovi ga vode do kontaminirane nuklearne lokacije u blizini Černobila, gdje strada još jedna osoba. Među likovima u knjizi pojavljuju se i mnogi današnji stanovnici Černobila i okolice – pripadnici snaga sigurnosti, znanstvenici, stari seljaci i krivokradice, koji dobro žive od nezakonitog lova na brojnu divljač. Martin Cruz Smith posjetio je to područje, koje opisuje kao mjesto vraćeno prirodi.

"To je zapravo najveće iznenađenje. Područje oko Černobila je postalo jedno od dijelova Europe najbogatijih divljači. Kada su se ljudi povukli, njihovo mjesto preuzele su divlje svinje, jeleni, antilope i vukovi. Za njih najgora nuklearna katastrofa u povijesti nije bila tako razorna kao nazočnost čovjeka."

Smith kaže da je tijekom posjeta Ukrajini upoznao i nove milijunaše te regije. Kod jednoga je čak bio pozvan na zabavu.

"Pozvao je oko pet stotina prijatelja na svoju daču u blizini Moskve. Tamo su bile postavljene tri pozornice. Na jednoj je nastupao neki američki rock-sastav, kojem je platio avionske karte. Na drugim su publiku zabavljali klaunovi, a na trećem – ljame obojene ružičastom bojom. Okolo su šetali slavni kozmonauti, koji su bili plaćeni za takav nastup. Bilo je i nekoliko kockarnica na otvorenom, u kojima su ti novi Rusi na kocku stavljali tisuće dolara."

Martin Cruz Smith kaže da se u toj "novoj Rusiji" njegove knjige prevode i izdaju. Svojedobno svoj "Gorky Park" nije uopće smio unijeti u Sovjetski savez, a danas se njegova djela mogu kupiti na svakom kiosku u Moskvi.

XS
SM
MD
LG