Linkovi

George Bush - sve bolji govornik (1/2/05) - 2005-02-01


Pred sutrašnji govor o stanju nacije, dnevnik Christian Science Monitor analizira razvoj govorničkog stila predsjednika Georgea Busha.

Predsjednikove oratorske sposobnosti prvih godina njegova mandata nisu bile na visokoj cijeni – piše ovaj list. Pojedine “kompliciranije” riječi George Bush bi znao pogrešno izgovoriti, a ponekad je “izumio” i neki vlastiti izraz, koji se nije mogao pronaći u rječniku. Predsjednik će – piše ovaj dnevnik iz Bostona - vjerojatno ostati zapamćen i po povremenom korištenju narodskih, ratobornih fraza, koje bi možda više pristajale revolverašu u western filmu nego državniku.

No, promatrači predsjednikove oratorske vještine tvrde da se ona posljednjih mjeseci znatno popravila – George Bush je postao znatno uvjerljiviji, samouvjereniji i elekventniji govornik, što znači da bolje komunicira s publikom. “Oni koji ga na tom planu podcjenjuju, čine to na vlastiti rizik” – tvrdi jedan stručnjak za političko komuniciranje koji predaje na Sveučilištu Maryland.

Predsjednik je i dalje najbolji “u živo”, kada se obraća pristašama negdje daleko od Washingtona. No, posljednjih je tjedana predsjednik Bush iskoristio i mnoge službene prilike za komunikaciju: pristao je na niz televizijskih i novinskih intervjua, održao je i konferenciju za tisak – što inače rijetko čini, imao je i zapažen inauguralni govor, a sutra slijedi i govor o stanju nacije.

“Od 11. rujna 2001., predsjednikovi govori sadrže dobru kombinaciju težine i uvjerenja; tu su i prikladne povijesne analogije, povremeni ‘biblijski jezik’, te već poslovična izravnost” – piše Christian Science Monitor.

******

Dnevnik Washington Post piše o presudi saveznog suda u Washingtonu prema kojoj vlada mora dopustiti zatočenicima iz baze Guantanamo da na američkim sudovima pokrenu postupak u kojem će se – uz pomoć odvjetnika - suprotstaviti činjenici da su u zatvoru, bez optužnice, već nekoliko godina.

Podsjetimo, u Guantanamu se nalaze osumnjičenici za terorizam, koji su bili zarobljeni u Afganistanu, a za koje se sumnja da su ili bivši pripadnici talibana ili članovi al-Qaide.

Kako im američka vlada ne želi priznati status ratnih zarobljenika – jer nisu bili pripadnici regularne vojske – dodjeljen im je bio status takozvanih “neprijateljskih boraca”, koji – smatra američka vlada – nemaju pravo na zaštitu u skladu s Ženevskim konvencijama.

Do sada je o utemeljenosti zatočenja pojedine osobe u Guantanamu odlučivalo posebno vojno sudsko vijeće. Savezni sud je jučer odlučio da odluku o zakonskoj utemeljenosti zatočenja u Guantanamu ne mogu više donositi posebna vojna sudska vijeća, već redovni sudovi.

XS
SM
MD
LG