Linkovi

John Brutton: 'Prognoze budućnosti EU-a - odveć alarmantne' (31/1/05) - 2005-01-30


U nedavno objavljenom izvještaju upozorava se da će se Europska unija suočiti s velikim ekonomskim i demografskim izazovima. No, veleposlanik Europske unije u Sjedinjenim Državama John Brutton odbacuje zaključke iz tog izvještaja kao previše alarmantne, te tvrdi da će se Unija uspješno nositi s dolazećim izazovima.

Izvještaj naslovljen "Prognoza globalne budućnosti" sastavilo je Nacionalno vijeće za obavještajne aktivnosti na temelju analiza istaknutih američkih i stranih stručnjaka. U njemu se prognozira kako će svijet izgledati u 2020. Prema izvještaju, Europska unija suočit će se s velikom ekonomskom krizom ukoliko europske zemlje ne poduzmu niz mjera – od reforme socijalne zaštite, obrazovanja i oporezivanja, pa do uspješnog prihvaćanja sve veće populacije imigranata, pretežito iz muslimanskih zemalja. Europsku uniju, kaže se u izvještaju, čeka i velika demografska kriza zbog dramatičnog pada stope prirodnog prirasta i dužeg životnog vijeka stanovništva u većini zapadnoeuropskih zemalja. Prema izvještaju, zemljama poput Francuske, Njemačke i Italije trebat će veći broj useljenika. Zbog toga će udio muslimana u stanovništvu Europe do 2025. porasti s aktualnih 13 na između 22 i 37 posto, što bi moglo izazvati društvene tenzije. Veleposlanik Brutton, bivši premijer Irske, priznaje da problema ima, ali vjeruje da su oni rješivi. Kako kaže, reformama socijalne zaštite i mirovinskog sustava trebat će se pozabaviti pojedine zemlje.

"Mislim da treba imati na umu da demografska situacija doista utječe na ekonomski rast. Ukoliko imate starije stanovništvo, proizvodit ćete manje nego s mladim stanovništvom. No, starije stanovništvo također troši manje, jer stariji ljudi ne žele odlaziti na duge godišnje odmore, niti trošiti koliko troše mlađe obitelji."

Veleposlanik Brutton kaže da Francuska, Njemačka i Italija već poduzimaju ozbiljne mjere, no da to možda ipak neće biti dovoljno. Također dodaje da do demografske krize neće doći preko noći, te da će se bogata i moderna Europska unija moći nositi s dolazećim izazovima.

"Bogata društva imaju sredstva za rješavanje ovih problema. Samo ćemo sami izazvati krizu, ako budemo preuveličavali te probleme. Moramo biti razboriti i odlučni, a ne pesimistični paničari."

U izvještaju se također predviđa da će doći do znatnih promjena u savezima nastalim nakon drugog svjetskog rata, uz mogući raspad NATO saveza i dramatične promjene u američko-europskim odnosima. Američki će se interesi, kaže izvještaj, okrenuti prema Aziji. Zbog svojih problema s nabavljanjem energenata i zbog svoje sklonosti prirodnom plinu, Europa bi mogla pojačati veze s Rusijom i Sjevernom Afrikom, predviđaju stručnjaci, koji nadalje upozoravaju na potencijalno eksplozivno širenje AIDS-a u Rusiji, kao i na daljnje širenje muslimanskog ekstremizma i terorizma.

XS
SM
MD
LG