Linkovi

U svijetu se ishod izbora u Iraku čeka  s mješavinom nade i skepse (29/1/05) - 2005-01-29


Izbori u Iraku čekaju se sa strepnjom u glavnim gradovima Europe, Srednjeg istoka i Azije. Postoji zabrinutost da bi zbog nasilja odziv mogao biti slab. Do isteka roka za registraciju, manje od četvrtine Iračana u inozemstvu s pravom glasa registriralo se za glasanje. Direktorica Programa za Srednji istok pri londonskom Kraljevskom institutu za međunarodne odnose Rosemary Hollis kaže da će za uspjeh izbora od ključne važnosti biti odziv birača u iračkom sunitskom trokutu, koji potresa nasilje. "Bit će teško reći jesu li izbori uspjeli ukoliko suniti budu nedovoljno zastupljeni u nacionalnom zakonodavnom tijelu. A to će biti vrlo važno za integritet Iraka i zaustavljanje pobune u razdoblju pisanja ustava".

Rosemary Hollis dodaje da čelnici Francuske i Njemačke, koji su bili najglasniji protivnici invazije Iraka, čekaju da vide rezultat izbora. "Od Europljana sam više puta čula da im je u interesu da Irak funkcionira, da ne potone u građanski rat. Ipak, njihovi stavovi o korištenju NATO saveza i Ujedinjenih naroda u Iraku, pokazuju da ne vjeruju u održivost procesa koji je u tijeku u Iraku, a koji bi trebao dovesti do okončanja pobune".

U Centru za studije europske politike u Bruxellesu, znanstveni suradnik Michael Emerson izjavio je da bi, dugoročno gledano, uspješna tranzicija na demokraciju u Iraku, kombinirana s rješavanjem izraelsko-palestinskog sukoba, mogla pomoći u zacjeljivanju rana u odnosima Washingtona s Parizom i Berlinom. "Jaz u tim odnosima neće biti uklonjen sve dok iračko pitanje ne postane, da tako kažem, benigna točka u transatlanskim odnosima i sve dok se ne dogodi nešto presudno u izraelsko-palestinskom sukobu".

U arapskom svijetu vlada duboka skepsa prema ideji da će izbori u Iraku donijeti mir i demokraciju, s obzirom da pobuna i dalje traje, te da su u zemlji još uvijek prisutne koalicijske snage. Evo što o tome kaže Hassan Nafae, šef odjela za političke znanosti na Sveučilištu Kaira."Izbori koji se održe pod okupacijom nisu pravi izbori. To su izbori u izvanrednim okolnostima i neće dovesti do prave demokracije u Iraku.

Pripreme za izbore pažljivo se prate i među muslimanima u Aziji. Čelnik Organizacije islamske konferencije, malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi pozvao je Iračane da iziđu na birališta, rekavši da će izbori označiti "početak novog Iraka". Slične osjećaje izražavaju i Iračani u inozemstvu, koji su se registrirali za glasanje. Među njima je i Ahmed Shames, koga smo zatekli na lokaciji za registraciju iračkih glasača u Londonu. "O ovome sanjam otkako sam bio mladić. Jako sam sretan i ponosan da mogu sudjelovati na ovim izborima, koji će, nadam se, uspjeti i kasnije poslužiti kao model za širi Srednji istok i islamski svijet".

Iračani u inozemstvu glasat će na izborima ovog vikenda, a rezultati njihovog glasanja bit će objavljeni sljedeći tjedan u Ammanu u Jordanu.

XS
SM
MD
LG