Linkovi

Pomoć Srbiji i Crnoj Gori (26/1/05) - 2005-01-26


Sjedinjene Države zadržale su deset milijuna dolara pomoći za Srbiju i Crnu Goru, izdvojenih za isplatu tijekom ove godine. Ova je odluka donesena, nakon što je prije odlučeno da se zadrži više od 16 milijuna dolara pomoći u 2004.

Sjedinjene Države uskraćuju pomoć Srbiji i Crnoj Gori zbog nesuradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu. U devet godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, srbijanske vlasti nisu uhitile niti jednog od glavnih optuženika za ratne zločine, osim Slobodana Miloševića. Optužnice su podignute protiv dvadeset ljudi iz tri države nastale raspadom bivše Jugoslavije, uključujući i dvanaest osoba iz Srbije. Sjedinjene Države pozvale su vlasti u Beogradu da omoguće pristup istražiteljima, da predaju relevantne dokumente i da pomognu u hvatanju optuženika.

Među onima koji moraju biti izvedeni pred lice pravde je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić. Protiv njega je podignuta optužnica u vezi s njegovom ulogom u masakru gotovo osam tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca u Srebrenici 1995. Ova ubojstva tribunal Ujedinjenih naroda opisao je kao "trijumf zla". Mladić je 1996. optužen za zločine protiv čovječnosti. Kako se čini, Mladić je bio na platnom spisku srbijanske vojske sve do 2002. Sjedinjene Države ponudile su pet milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hvatanja.

Američki državni tajnik Colin Powell naglasio je na prošlogodišnjem sastanku sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem važnost suradnje s haaškim Tribunalom: "Razgovarali smo o Mladićevom slučaju i o tome da kolektivno moramo učiniti sve što možemo da bismo ga izveli pred lice pravde.

Sve dok Srbija i Crna Gora ne bude surađivala s Tribunalom, ta zemlja neće napredovati u svojim nastojanjima da se pridruži Europskoj uniji ili da uđe u programe kao što je NATO-ovo Parterstvo za mir.

XS
SM
MD
LG