Linkovi

Tajni Pentagonovi obavještajci u BiH? (27/1/05) - 2005-01-26


Ovog je tjedna objavljeno da je unutar Pentagona stvoren poseban obavještajni odjel čiji se pripadnici vežu uz specijalne postrojbe američke vojske prikupljajući informacije i regrutirajući nove obavještajce. O toj i drugim temama razgovarali smo s Philipom Giraldijem, bivšim operativcem CIA-e i vojne obavještajne službe, a sadašnjim obavještajnim analitičarem.

Pripadnici tog Pentagonovog odjela, koji se naziva "Strategic Support Branch" već se nalaze u tri zemlje – Iraku, Afganistanu i Bosni i Hercegovini, gdje su, navodno, angažirani na hvatanju Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Kako je moguće da medjunarodna obavještajna zajednica još nije precizno locirala gdje se nalaze njih dvojica?

"Ima nekoliko odgovora na to pitanje. Prvo - NATO savez ima vojni zapovjedni sustav sastavljen od nekoliko vojski iz nekoliko zemalja, koje kvazi-neovisno operiraju. Tu se onda pruža prilika da pojedinci jednostavno iskoriste te pukotine koje se javljaju u takvoj situaciji. Drugo, u Bosni Karadžić i Mladić imaju mrežu onih koji im daju potporu. Isto tako, između vlada koje su uključene u zbivanja na Balkanu postoji i međusobno suparništvo tako da nisu baš sretni kada netko drugi postigne odredjeni uspjeh. Dakle, postoji neka vrsta natjecanja, a ne jedinstva," kaže Giraldi.

Jugoistok Europe se jako izmjenio u proteklih petnaest godina. Kako sada vidite tamošnju obavještajnu situaciju, osobito kada znamo da je u tom području bilo i nekih terorističkih aktivnosti?

"Činjenica da su al-Qaida ili neke slične skupine koje su povezane s al-Qaidom bile na Balkanu zapravo je sve iznenadila. Njihova je nazočnost bila znatno veća nego smo to sumnjali. U ovom trenutko je pitanje ima li takvih skupina još tamo, odnosno ima li nekih ostataka takvog djelovanja. Zbog toga, ali i nekih drugih razloga Balkan je još uvijek duboko u tranziciji, a obavještajni rad u tom području je od kritičnog značaja. Vrlo je važno, ne samo za Sjedinjene Države, nego i za europske zemlje, kao što je Njemačka, da uspostave obavještajnu i policijsku suradnju u toj regiji…to je vrlo važno u idućih nekoliko godina. Imamo, naime, podatke da al-Qaida nije sudjelovala izravno u ratu u Bosni i Hercegovini, ali da jest bila aktivna preko svojih surogata u podršci tamošnjih muslimana," kaže naš sugovornik.

Je li Hrvatska zanimljiva obavještajnoj zajednici i imaju li Sjedinjene Države interes suradjivati s Hrvatskom na tom planu?

"Hrvatska je u ovoj trenutku jednom nogom u Europskoj Uniji, a drugom na Balkanu i zbog toga postoji mnogo resursa u zemlji kao što je Hrvatska koji mogu pomoći zemljama kao što su Sjedinjene Države, Njemačka ili Francuska…da razumiju dinamiku zbivanja te da budu u prilici pomoći u lakšem prelasku zemalja iz te ragije u europsku budućnost," izjavio je.

"Ja sam siguram da američki i hrvatski obavještajci surađuju, te da hrvatski obavještajci imaju veze s američkom Središnjom obavještajnom službom- CIA-om i siguran sam da su od velike pomoći" – rekao je na kraju razgovora za Glas Amerike Philip Giraldi, bivši CIA-in operativac, a sadašnji obavještajni analitičar.

XS
SM
MD
LG