Linkovi

Splićani ne podržavaju zakon o potpunoj zabrani konzumacije alkohola za vozače (23/1/05) - 2005-01-22


Prema rezultatima ankete Centra za istraživanje tržišta GFK na uzorku od 1000 ispitanika čak 62 posto hrvatskih građana podržava zakon o potpunoj zabrani konzumacije alkohola za vozače. U spomenutom istraživanju tu su mjeru iznad prosjeka poduprli građani u Slavoniji, dok su u Dalmaciji u visokom postotku izrazili negodovanje zbog potpune zabrane konzumacije alkohola za vozače.

Zakon o sigurnosti u prometu stupio je na snagu početkom rujna 2004. godine, a bio je popraćen mnoštvom osporavanja. Statistika govori kako je primjerice u globalu na kraju studenoga prošle godine broj poginulih bio 11 posto manji nego 2003. Analize također kazuju kako je u 2004. godini zabilježen najmanji broj poginulih u prometu od osnivanja hrvatske države. Vedran Matošić, direktor je turističke zajednice grada Splita. Ističe kako je zaštitini znak Dalmacije pjesma, hrana i vino. On se zalaže za dopuštenih 0,5 ili 0,8 promila alkohola.

“Rijetko možete naći negdje drugdje toliko kvalitetnih vina kao što je to slučaj s Dalmacijom. Tako nešto možete pronaći još samo u Italiji i Francuskoj. Njihovi zakoni toleriraju 0,5 do 0,8 promila alkohola u krvi kod vozača automobila. Negdje čak i više i to u zemljama koje su proizvođači vina i gdje smatraju da je vino kao što i mi mislimo prehrambeni artikal. To znači da Dalmacija sigurno gubi ako Zakon o sigurnosti cestovnog prometa ostane i dalje kao važeći”, kazao je Vedran Matošić.

Vedran Matošić direktor turistièke zajednice grada Splita cijeni da je kultura prehrane koja se nudi stranome gostu vezana uz vino te da se usljed mjere potpune zabrane konzumacije alkohola za vozače gubi vrijedna stvar, a ugostitelji postaju revoltirani.

Što su o potpunoj zabrani konzumacije alkohola za vozače kao mjeri u okviru Zakona o sigurnosti cestovnog prometa rekli građani Splita:

Mladić u prolazu splitskom rivom kazao je kako podupire zakon 0,0 promila “jer svako konzumiranje alkohola izaziva nezgode u prometu”. Gospodin s kapetanskom kapom rekao je da se zalaže za povratak 0,5 promila jer “ako se nakon dobrog ručka ne popije 2 decilitra vina to je isto kao da se nije ništa ni jelo”. Za povratak 0,5 promila zalaže se i jedna gospođica, ali inzistira na promjeni svijesti kod vozača.

Splićanin u zrelim godinama na temu o potpunoj zabrani konzumacije alkohola za vozače zalaže se za zakon koji bi dopuštenu visinu vozačkih promila alkohola donio izjednačavajući europski prosjek.

Drugi gospodin bi kontaktirao statistiku i ako bi se utvrdilo da je Zakon o sigurnosti cestovnog prometa doprinio manjem broju prometnih nesreća u tom bi slučaju ostavio 0,0 promila.

Na kraju je jedan Splićanin kazao “da bi se trebalo vratiti na 0,5 jer je to hrvatski interes pogotovo ako su nam važni vinarstvo i turizam kao bitna gospodarska grana”.

XS
SM
MD
LG