Linkovi

Poziv  na veću međunarodnu suradnju u borbi protiv terorizma (22/1/05) - 2005-01-21


Skupina visokorangiranih diplomata pozvala je na nedavnom skupu u Washingtonu, na veću međunarodnu suradnju u borbi protiv terorizma. Forum demokrata organizirao je Međunarodni centar Instituta Potomac za studije terorizma. Cilj skupa bilo je osvijetliti terorističke aktivnosti i razne pristupe borbi protiv terorizma iz različitih perspektiva.

Predsjedatelj Instituta Potomac Michael Swetnam izjavio je da se mnoge terorističke skupine, koje su se okupile u jednoj zemlji, sada ujedinjavaju preko državnih granica. "Te međunarodne skupine, prevođene organizacijama poput al-Qaide, postaju velika prijetnja u 21. stoljeću. Činjenica da lokalni ciljevi zapravo povezuju mnoge od tih radikala u međunarodnu organizaciju. Oni tako razmjenjuju obuku, dijele financije i prijete ne samo stanovnicima svoje zemlje, već i drugima diljem svijeta".

Diplomati iz Turske, Singapura, Indonezije, Njemačke i Španjolske koji su sudjelovali na forumu složili su se da se međunarodna zajednica, suočena s internacionalizacije terorizma, mora ujediniti u ratu protiv terora. Turski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Osman Faruk Logoglu izrazio je zabrinutost zbog činjenice da se svijet koncentrirao samo na islamske ekstremiste i zanemario druge teroriste, koji su podjednako opasni. "Debata o terorizmu je sve češće ograničena na islamistički, odnosno, džihadistički teror. Milslim da je to, kao element formuliranja politike, fatalna greška, a kao element javne diplomacije – opasan izvor razdora. Kao što mi kažemo u Turskoj, teror nema vjere, ideologije, ni etničke i nacionalne pripadnosti".

Harry Purwanto, dužnosnik indonezijskog veleposlanstva u Washingtonu, ukazao je da se teroristi sve češće služe Internetom da bi se povezali s istomišljenicima, širili propagandu, skupljali donacije i koordinirali svoje aktivnosti. On je također istaknuo da važnu ulogu imaju i mediji. "U ovom globalnom svijetu, priroda agresivnog i gotovo istovremenog medijskog praćenja događaja često ide na ruku teroristima, jer zahvaljujući medijima, mogu terorizirati više ljudi i upućivati svoje poruke diljem svijeta. A što je još gore, detaljni opisi terorističkih napada u medijima vjerojatno inspiriraju druge teroriste na slične napade uz korištenje sličnih metoda".

Dužnosnica singapurske ambasade u Washingtonu Susan Sim smatra da zemlje koje se bore protiv terorizma moraju razviti ideološku protutežu ekstremističkoj vjerskoj retorici. "Moramo podržati mobilizaciju umjerenih elita u muslimanskom svijetu i ne dozvoliti da ih zastraše rubni ekstremistički elementi".

Juan Sell, politički savjetnik španjolskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama, iznio je mišljenje da je za bolje policijske akcije protiv terorista potrebna bolja razmjena obavještajnih podataka. Sell i njegovi kolege diplomati složili su se da se, na policijskom, ali ni na bilo kojem drugom planu, niti jedna zemlja ne može sama boriti protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG