Linkovi

Senatski Odbor za vanjsku politiku potvrdio imenovanje Condoleeze Rice za državnu tajnicu (20/1/05) - 2005-01-19


Odbor američkog Senata za vanjsku politiku potvrdio je imenovanje savjetnice za nacionalnu sigurnost Condoleeze Rice za državnu tajnicu, nakon dvodnevnog svjedočenja u kojem je odgovarala na pitanja o netočnim obavještajnim podacima pred rat u Iraku i aktualnoj nestabilnosti u toj zemlji. Samo dva člana Odbora – demokratski senatori John Kerry i Barbara Boxer glasala su "protiv". Tijekom svojeg svjedočenja, gospođa Rice se ponovno sukobila sa senatoricom Boxer, koja je izrazila uvjerenje da je administracija predsjednika Busha namjerno zavarala američki narod po pitanju navodnog oružja za masovno uništavanje u Iraku. Gospođa Rice je izrazila uvjerenje da je svijetu bolje bez Saddama Husseina, no dodala je da je potpuno svjesna žrtava američkih snaga u Iraku.

I republikanski i demokratski senatori također su izrazili zabrinutost zbog sporog tempa obuke iračkih snaga sigurnosti. Gospođa Rice je rekla da bi ona bila prva spremna priznati da s obukom tih snaga ima ozbiljnih problema. Demokratski senator Barak Obama također je pozvao administraciju da objavi vremenske okvire za povlačenje američkih snaga iz Iraka, rekavši da glasači i obitelji vojnika zaslužuju zadovoljavajući odgovor. Odbor za vanjsku politiku trebao bi o njenom imenovanju glasati danas, a vjeruje se da će Senat u punom sastavu o tome izjasniti sutra.

Tijekom svedočenja Condoleezze Rice, senatorica Barbara Boxer je uputila niz prigovora na račun Bushove administracije, izmedju ostalog je rekla – do sada je poginulo oko tisuću 300 američkih vojnika da bi se skinuo s vlasti Saddam Hussein, a -kako je rekla - kada je Slobodan Milošević skinut s vlasti nismo izgubili nijednog vojnika. Gospodja Rice je na ovu konstataciju odgovorila: "Jednostavno se ne mogu složiti da su Milošević i Saddam bili isti problem. Mi smo smatrali da se za razlicite diktatore moraju koristiti različite metode. Slučajevi Saddama Husseina i Slobodana Miloševića ne mogu se uspoređivati. Milošević je bio usred Europe, gdje smo imali veliku podršku i logističku potporu. Sa Saddamom je bilo znatno drugačije!" Na to je senatorica Boxer odgovorila priznavsi da nijedan tiranin nije isti, ali je dodala: "Činjenica je da je Milošević započeo ratove u kojima je ubijeno 200 tisuća ljudi u Bosni, deset tisuća na Kosovu, na tisuće u Hrvatskoj…i uhvaćen je i zbačen bez ijedne američke žrtve…to je činjenica…"

Inače, odgovarajući na pitanje vezano uz situaciju na Balkanu, gospođa Rice je, tijekom jučerašnjeg svjedočenja, rekla da će Balkan ostati važan prioritet administracije: "Dok Balkan ne bude miran, teško ćemo o Europi moći misliti kao o slobodnoj i cjelovitoj," rekla je. Gospođa Rice je istaknula napredak postignut u Bosni i Hercegovini, te je dodala da Srbija i Kosovo još uvijek predstavljaju niz “trnovitih problema.”

XS
SM
MD
LG