Linkovi

Europljani se ne žele otisnuti u poduzetništvo jer ih je 'strah neuspjeha' (19/1/05) - 2005-01-19


Dnevnik International Herald Tribune pokušava odgovoriti na pitanje zbog čega je u Europi poduzetnički duh znatno slabiji od poduzetničkog duha u Americi.

Mnogi misle da je to zbog toga što u Europi postoje veće birokratske prepreke da se počne s vlastitim biznisom. No to nije glavni razlog. Najnovije istraživanje pokazuje da je glavni razlog – strah od neuspjeha.

Upravo zbog toga, velika većina Europljana radije radi za drugoga, posebno za državu, na možda slabije plaćenom ali sigurnijem poslu. 61 posto Amerikanaca pak iskazuje želju da krenu u vlastiti biznis, da budu sami sebi šef.

Ako ne uspiju – Amerikanci su spremni pokušati ponovno. Za to vrijeme, više od polovice Europljana složilo se s tvrdnjom u anketi koja glasi – ‘ne treba početi s vlastitim biznisom ako postoji mogućnost da biznis ne uspije.’

U usporedbi s Europom, mnogo veći broj Amerikanaca radi u manjim tvrtkama koje su tek nedavno osnovale. Zbog toga, Europska unija radi na planovima kako bi se među mladim generacijama populariziralo poduzetništvo, ali olakšalo dobivanje zajmova, te okončala snažna stigma vezana uz bankrot – piše International Herald Tribune.

******

Dnevnik New York Times piše o tome kako je rektor Sveučilišta Harvard Lawrence Summers uvrijedio neke sudionice znanstvenog skupa o ulozi žena na području prirodnih znanosti.

Najavivši da želi biti provokativan, Lawrence Summers je, uz niz društvenih razloga, naveo mogućnost da u prirodnim znanostima žena ima manje i zbog toga što se one biološki razlikuju od muškaraca.

New York Times navodi reakciju Nancy Hopkins, profesorice biologije na sveučilištu Johns Hopkins, koja je u znak prosvjeda napustila dvoranu usred govora Lawrencea Summersa. “Gotovo mi je pozlilo kad sam ga čula. Jer, još prje nekoliko desetljeća, tvrdilo se da žene nisu sposobne niti voziti automobil.”

Lawrence Summers se ispričao, rekao je da je bio pogrešno shvaćen, te izjavio da Harvard već desetljećima provodi niz programa kojima je cilj okončati spolnu diskriminaciju u akademskoj zajednici.

XS
SM
MD
LG