Linkovi

Od izborne kampanje do druge inauguracije (17/1/05) - 2005-01-16


20. siječnja u Washingtonu će biti održana predsjednička inauguracija, kojom George Bush počinje svoj drugi mandat. Četiri sljedeće godine provest će na čelu zemlje jer je pobijedio na izborima u studenom. Scott Stearns, novinar Glasa Amerike koji je izvještavao o predsjedničkoj kampanji, prisjeća se njezinih važnijih trenutaka.

"Jedan od glavnih ciljeva kampanje je mobilizirati pristaše, da se odlučnog dana – na dan izbora – pojave na biralištima i da glasaju" - predsjednik Bush je ovim riječima završavao svoje govore. I predsjednik i njegov protivnik senator John Kerry, na svakom su se izbornom skupu zahvalili lokalnim aktivistima, za njihov rad na terenu.

Po razmjerno vrlo visokom odazivu glasača na izbore, očito je da su Amerikanci bili svjesni važnosti prošlogodišnjih izbora – ali i priličnih razlika između dvojice glavnih kandidata.

"Zbog toga što je zemlja toliko podijeljena, predsjednički se kandidati žele pozicionirati na krajnjoj točki političkog spektra, privlače ih ekstremi – što nismo vidjeli već nekoliko godina" - ovako je svoj dojam o programima Georgea Busha i Johna Kerryja objasnio jedan glasač u Ohiou. U Wisconsinu, pak, je jedan prolaznik na ovaj način izrazio svoju podršku Georgeu Bushu. "On je dobar vođa. Vjeruje u ono što vjeruje, i tako postupa. Ne okreće se kako vjetar puše – kao John Kerry."

No, postojanost u stavovima može za političara biti i problem – ako je, na početku, zauzeo pogrešan stav. Upravo je to u izbornoj kampanji bio glavni argument demokrata Johna Kerryja. "Činjenica, neumoljiva činjenica, glasi – naš je predsjednik počinio ozbiljne pogreške, kad je zemlju poveo u rat u Iraku" - ponavljao je u brojnim govorima senator Kerry.

Građani su često bili još oštriji.

"George Bush je pokazao da je u stanju lagati cijeloj zemlji, u vezi s razlozima za odlazak u rat, u Irak. Ta činjenica u svakom slučaju ne ukazuje na pozitivne karakterne crte našeg predsjednika" - rekla nam je jedna građanka iz Wisconsina.

No, kada su se svi glasački listići prebrojali, bilo je očito da je više Amerikanaca glasalo za Georgea Busha nego za Johna Kerryja. Jedan od razloga zbog čega su Bushovi republikanci uspješni u unutrašnjosti zemlje, izvan velikih gradova, je činjenica da je Republikanska stranka tradicionalna stranka koja dosta naglašava vjerska načela i vrijednosti.

"Predsjednika nije strah da kaže da je kršćanin, da se često moli Bogu. Za mnoge to je vrlo važno – da imamo predsjednika koji se pomoli Bogu, prije donošenja neke važne odluke. Svejstan sam da mnogi ljudi o tome baš mnogo ne mare, no za mnoge od nas to je vrlo važno", rekao nam je jedan glasač na Floridi. Predsjednik Bush je u izbornoj kampanji često naglašavao da je njegova stranka – stranka tradicionalnih vrijednosti:

"Mi se zalažemo za vrijednosti koje najveću važnost pridaje životu. Želimo stvoriti društvo u kojem će svaka osoba biti važna, u kojem niti jedno živo biće neće biti zanemareno. Republikanci su za obiteljske vrijednosti, za svetost braka – jer obitelj i brak su temelji našeg društva."

Spominjući “svako živo biće”, predsjednik je neizravno ukazao na problem pobačaja, a govoreći o važnosti braka – ukazao je na protivljenje svoje stranke legalizaciji istospolnih brakova. 2. studenog prošle godine Amerikanci su glasali; George Bush je dobio oko 51 posto galsova, John Kerry – oko 48.

"Amerika je rekla što želi. Povjerenje građana budi osjećaj skromnosti. S povjerenjem dolazi i odgovornost, dužnost da kao predsjednik budem predsjednik svih građana. Učinit ću sve što mogu kako bi, svaki dan, na najbolji način, izvršavao dužnosti predsjednika države" - rekao je po objavljivanju pobjede predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG