Linkovi

Pariški klub ponudio zamrzavanje otplate dugova zemalja Južne Azije (13/1/05) - 2005-01-13


Devetnaest zemalja Pariškog kluba ponudilo je suspenziju otplate dugova za zemlje pogođene potresom i tsunamijima u Indijskom oceanu. Nakon sastanka u Parizu, predsjedatelj Jean Pierre Jouyet izjavio je da je svaka zemlja pogođena ovom katastrofom kvalificirana za zamrzavanje dugova. Međutim, izjavio je da su jedino Šri Lanka, Indonezija i Sejšalski otoci izrazili zanimanje za taj prijedlog.

Indonezija duguje zemljama Pariškog kluba 48 milijardi dolara, dok Šri Lanka duguje 11 milijardi i 600 milijuna.

Pariški klub je priopćio da će utvrditi koliko duge će trajati suspenzija otplate, nakon što Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond završe s procjenama situacije.

U Washingtonu je predsejdnik svjetske banke James Wolfenshon izjavio da će trebati mjeseci da se utvrde troškovi obnove, napominjući da bi "obnova trebala učiniti više od ponovnog podizanja sirotinjskih naselja."

******

Indonezijski dopredsjednik Jusuf Kalla je izjavio da bi strane postrojbe do kraja ožujka trebale napustiti pokrajinu Ače, koja je pogođena tsunamijima. On je izjavio da postoji stvarna potreba za medicinskim i tehničkim osobljem.

Glasnogovornik Bijele kuće je izjavio da Sjedinjene Države traže pojašnjenje ove izjave i izrazio je nadu da će Indonezija i dalje podržavati međunarodna humanitarna nastojanja.

Prije katastrofe, u pokrajinu Ače nisu mogli dolaziti novinari i strani humanitarni djelatnici - zbog sukoba između vladinih snaga i separatističkog Pokreta za slobodni Ače, koji se skoro trideset godina bori za neovisnost.

Strani novinari u Ačeu sad se moraju prijaviti vladi, ukoliko namjeravaju putovati izvan gradova Banda Ače i Meulaboh, kako bi im indonezijski vojnici osigurali pratnju – iako pobunjenici tvrde da neće napadati humanitarne djelatnike. Indonezijski vojnici raspoređeni su i na strane brodove i zrakoplove koji isporučuju pomoć toj regiji.

XS
SM
MD
LG