Linkovi

'Lijevo' ili 'sredina' - Demokratska stranka u potrazi za identitetom (13/1/05) - 2005-01-13


U Washingtonu su u punom jeku pripreme za svečanu inauguraciju, kojom počinje drugi mandat predsjednika Georgea Busha. Dok će republikanci slaviti, oporbena Demokratska stranka prolazi kroz proces preispitivanja svoje politike i strategije – nakon poraza na izborima u studenom. O dilemama koje muče demokrate – više u prilogu Jima Malonea.

Niti 2000., a niti 2004., demokratima nije pošlo za rukom da pobijede niti u jednoj saveznoj državi na Jugu, koji je u prošlosti bio glavno uporište Demokratske stranke. Donna Brazile, čelnica izborne kampanje Ala Gorea, na predsjedničkim izborima 2000. godine, kaže da demokrati moraju postati atraktivni za glasače u svim krajevima zemlje, pogotovo manjim mjestima, u unutrašnjosti: "Demokrati ne smiju biti regionalna stranka. Moramo ponovno postati nacionalna stranka. Moramo privući sve segmente stanovništva. Ne smijemo se ukalupiti i misliti da su naši glasči jedino u velikim gradovima."

Donna Brazile je, uz nekoliko drugih kolega, gostovala na panelu o budućnosti Demokratske stranke, koji je organiziralo Sveučilište Virginije i politička publikacija Hotline. Sudionici panela slažu se da demokrati moraju privući religiozne glasače, koji posljednje desetljeće u pravilu glasaju za republikance. Takvog je mišljenja i jedan od kandidata za položaj predsjedatelja Demokratske stranke, bivši kongresmen iz Iniane Tim Roemer. "Kad razgovarate s građanima, ubrzo se uvjerite da većina smatra da demokratima nije bliska vjera, njezine vrijednosti. To se ne odnosi samo na pitanje pobačaja, već je to slučaj i kada se povede razgovor o našoj politici prema siromašnijim slojevima."

Howard Dean, bivši guverner Vermonta, koji se prije godinu dana neuspješno natjecao za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, međutim upozorava da Demokratska stranka ne bi smjela postati konzervativna. Ne smijemo napustiti naše liberalne korijene – upozorio je ovaj političar. "Važno je da govorimo o vjeri. Međutim, također je važno da ne napuštamo naša temeljna načela."

Mnogi politički analitičari smatraju da se glavna prednost Georgea Busha na prošlogodišnjim izborima sastojala u tome što je on imao imidž odlučnog i snažnog čelnika, pogotovo na području nacionalne sigurnosti. Ova je problematika američkoj javnosti bila uvijek važna, no postala je ključna nakon terorističkih napada na New York i Washington. Jim Jordan, čelnik izborne kampanje senatora Johna Kerryja, koji je u na izborima u studenom bio predsjednički kandidat demokrata, kaže da demokrati moraju uvjeriti građane da i oni mogu uspješno zaštiti Ameriku od terorista.

Demokratima treba biti jasno da George Bush nije spreman na komprimise s oporbom – tvrdi konzervativni analitičar David Frum, inače bivši dužnosnik Bijele kuće. "Mislim da predsjednik ne bi trebao praviti kompromise. Jer građani su se na izborima izjasnili o tome što žele. Predsjednik ima uvjerljiv mandat; on mora izvršiti ono što je obećao svojim glasačima."

Za demokrate, prvi korak k oporavku bit će izbor čelnika Nacionalnog odbora Demokratske stranke. Ovaj će izbor ukazati u kojem će se smjeru stranka kretati u sljedeće četiri godine – desno ili lijevo.

XS
SM
MD
LG