Linkovi

NASA lansirala letjelicu Deep Impact (13/1/05) - 2005-01-12


Američka agencija za istraživanja svemira NASA lansirala je svemirsku letjelicu koja će presresti komet Tempel 1 u okviru proučavanja ovih svemirskih tijela. Prema priopćenju NASA-e, letjelica Deep Impact lansirana je iz svemirskog centra Kennedy na Cape Canaveralu na Floridi, odakle je započela svoje šestomjesečno putovanje prema kometu.

Ukoliko sve bude proteklo po planu, letjelica će u srpnju prema kometu ispaliti projektil veličine kante za smeće, pokriven bakrom i težak 372 kilograma. Jezgro kometa sastavljeno je o leda i kamena. Vjeruje se da će udar, koji će dogoditi pri brzini od 37.000 kilometara na sat, stvoriti krater veličine sportskog stadiona. To će biti prvi put da će neka svemirska letjelica dotaknuti jezgro nekog kometa. Znanstvenici se nadaju da će ovim eksperimentom doznati više o sastavu kometa. Ta se svemirska tijela smatraju građevnim blokovima svemira, a mnogi znanstvnici vjeruju da su kometi izvor najvećeg dijela vode i organsko materijala koji je davno ranije tako došao na planete.

Planiranje misije Deep Impact započelo je 1999, a kulminirat će ispaljivanjem projektila 4. srpnja 2005. Znanstvenici će imati samo 13 minuta i 12 sekundi za promatranje kometa prije ispaljivanja projektila, koji je opremljen kamerom i bit će vođen auto-pilotom.

Komet Tempel 1 dobio je ime po astronomu Ernstu Templu, koji ga je otkrio 1867. Vjerojatno se formirao u pojasu Kuiper iza Neptuna, iz kojeg dolazi većina kometa koji orbitiraju u našem Sunčevom sustavu. Tempel 1 je vjerojatno tri puta duži od svoje širine i manji je od Halleyevog kometa. Već dugo se kreće istom putanjom i mnogo je puta prošao kroz unutarnji dio Sunčevo sustava.

Otkrivanje sastava kometa može pomoći u osvjetljivanju kemije i fizike Sunčevog sustava u doba njegovog nastajanja prije četiri i pol milijarde godina. Znanstvenici vjeruju da se materijal u jezgru kometa nije znatnije promijenio od vremena kada su formirani.

XS
SM
MD
LG