Linkovi

Pomoć za Indoneziju (8/1/05) - 2005-01-07


Ujedinjeni narodi u Indoneziji organiziraju prihvatilišta, u kojima bi trebalo biti smješteno oko pola milijuna izbjeglica. Ta je zemlja najteže pogođena potresom koji je izazvao tsunamije, koji su poplavili gusto naseljena obalna područja. Više od 90 tisuća stanovnika Indonezije je poginulo, većinom u pokrajini Aceh. Američki državni tajnik Colin Powell posjetio je to područje.

"Što se tiče onoga što sam vidio u svojoj karijeri, a proživio sam rat, više uragana i razne humanitarne operacije, nikada nisam vidio ništa poput ovoga," izjavio je američki šef diplomacije.

Za pomoć preživjelim žrtvama tsunamija u dvanaest pogođenih zemalja međunarodna je zajednica obećala izdvojiti više od tri milijarde dolara. Od toga, Sjedinjene Ddržave izdvajaju 350 milijuna dolara.

Sjedinjene Države također su u Indoneziju uputile više od 1.300 vojnika i 14 brodova, koji će dostavljati humanitarne potrepštine, obnavljati elektroenergetsku mrežu i osigurati zdravstvenu i građevinsku pomoć. Helikopteri s nosača zrakoplova Abraham Lincoln dostavljaju pomoć u izolirana područja do kojih se ne može doprijeti cestom.

Jedan četrnaestogodišnji dječak koji se novinaru "Washington Posta" predstavio kao Mukhlis iz indonezijskog mjesta Lamno jedan je od onih koji su dobili hranu zahvaljujući dostavi putem američkih helikoptera. Mukhlis je kazao da je "situacija sada stabilna i da ljudi imaju dosta hrane". * Državni tajnik Powell poručio je da su i novi helikopteri na putu u pogođena područja.

"Povećat ćemo broj helikoptera za dostavu pomoći….i odgovorit ćemo na zahtjeve indonezijskih vlasti za hranom i materijalima za privremeni smještaj," kazao je američki državni tajnik.

Vlada Sjedinjenih Država, rekao je državni tajnik Powell, učinit će sve što može "da bi pomogla vladi Indonezije u ublažavanju patnji stanovništva i u započinjanju procesa obnove."

XS
SM
MD
LG