Linkovi

Alberta Gonzalesa na Capitol Hillu očekuju teška pitanja - o definiciji 'torture' (5/1/05) - 2005-01-05


Pred sutrašnji početak postupka potvrde imenovanja novog ministra pravosuđa, u američkom Senatu, dnevnik New York Times piše da Alberta Gonzalesa – kojeg je predsjednik Bush imenovao na ovaj položaj – očekuju vrlo teška pitanja, ponajprije od strane demokratskih senatora. Alberto Gonzales je do sada bio predsjednikov pravni savjetnik. Prijeporna je njegova uloga u usvajanju nove, uže definicije torture, koja se sve donedavna koristila pri ispitivanju stranaca uhićenih u Afganistanu, pod sumnjom da su povezani s terorističkom mrežom al-Qaida.

Nekoliko umirovljenih viših časnika američke vojske traži od kongresnih zastupnika da agresivno ispituju Alberta Gonzalesa. Prijeporni su naime Gonzalesovi i vladini stavovi glede korištenja torture. Umirovljeni časnici su uputili pismo senatskom Odboru za pravosuđe izražavajući duboku zabrinutost glede nominacije gospodina Gonzalesa, koji se trenutno nalazi na funkciju pravnog savjetnika Bijele kuće. On je zajedno s drugim dužnosnicima administracije potpisao nekoliko uputa u kojima se kaže da američki i međunarodni zakoni kojima se štite prava ratnih zarobljenika ne vrijede za osobe koje su pritvorene u ratu protiv terorizma.

New York Times navodi da senatore zanima je li Alberto Gonzales bio taj koji je izjavio da su Ženevske konvencije o postupku prema zarobljenicima «zastarjele», te da do međunarodnopravno ilegalne torture dolazi tek u slučaju teških ozljeda ili smrti zatočenika. Ministarstvo pravosuđa prije nekoliko je tjedana odustalo od te vrlo uske definicije i ponovno usvojilo, širu i strožu definiciju koja se primjenjivala desetljećima – što se tumači pokušajem da se izbjegnu neugodna pitanja tijekom postupka potvrde imenovanja novog ministra pravosuđa – piše New York Times.

++++++

Dnevnik Washington Post piše o tome kako Pentagon, američko Ministarstvo obrane, odustaje od mnogih programa izgradnje najmodernijeg naoružanja ili osuvremenjivanja postojećih sustava – pogotovo u zrakoplovstvu i mornarici. Od 89 milijardi dolara – koliko je u fiskalnoj 2006. namijenjno za nabavu oružja – Pentagon je navijestio da će u slijedećih šest godina odustati od oko 30 milijardi dolara. Primjerice od projekta izgradnje svemirskog anti-raketnog štita oduzeto je pet milijardi dolara. Iako je ministar obrane Rumsfeld, po dolasku na dužnost prije četiri godine, najavljivao da će modernizacija i smanjivanje oružanih snaga biti prvi prioritet, klasični vojni angažmani u Iraku i Afganistanu pokazali su da je Americi još uvijek potrebna klasična vojna sila – s topništvom, velikim oklopnim snagama, drugom mehanizacijom i pješaštvom. Tradicionalna je vojska, očito, oduzela novac planiran za projekte izgradnje «vojske 21. stoljeća» - piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG