Linkovi

Donacije iz privatnih izvora 'pretekle' vladinih $350 milijuna (4/1/05) - 2005-01-04


Dnevnik International Herald Tribune piše o odluci predsjednika Busha da imenuje svoja dva prethodnika – predsjednike Georgea Busha starijeg i Billa Clintona – na čelna mjesta u kampanji prikupljanja privatnih donacija za žrtve tsunamija. “Riječ je o potezu koji će međunarodnim humanitarnim naporima dati još dublje američko obilježje” – piše ovaj list koji se istovremeno izdaje u Parizu i New Yorku.

“Najsnažniji izvor američke velikodušnosti nije vlada. Najveći izvor velikodušnosti je dobro srce američkog naroda” – izjavio je jučer predsjednik Bush, prilikom objave imenovanja dvojice bivših predsjednika na čelne položaje u promidžbenoj humanitarnoj kampanji.

Ujedinjeni su narodi objavili da su privatne donacije iz Sjedinjenih Država već premašile iznos od 350 milijuna dolara, koliko je obećala i američka vlada. Usporedbe radi vlada Japana najavila je pomoć od 500 milijuna dolara, Francuska oko 60 milijuna.

Christian Science Monitor, dnevnik koji izlazi u Bostonu, pita se “hoće li američki humanitarni angažman popraviti trenutno prilično loš imidž Sjedinjenih Država u svijetu, a pogotovo u muslimanskim zemljama”.

“Ovo je ogromna ljudska tragedija, ali u vanjskopolitičkom smislu – ovo je velika prilika. Kad ste prema nekom velikodušni, onda taj nastoji odgovoriti istom mjerom” – ovim riječima Joseph Cirincione iz Zaklade Carnegie komentira američku humanitarnu pomoć Indoneziji, jednoj od najvećih muslimanskih zemalja svijeta.

S druge strane, John Mearsheimer, politolog sa Sveučilišta Chicago, upozorava da na kratak rok ne treba očekivati čuda. “Već se godinama, svojom politikom, vrlo trudimo da u svijetu stvorimo animozitet prema Americi. Šteta se ne može ispraviti preko noći”. Ovaj stručnjak smatra da će se američki imidž na globalnoj sceni, a pogotovo u islamskom svijetu, popraviti jedino ako Washington promijeni svoju politiku u vezi Iraka i izraelsko-palestinskog sukoba.

Što se tiče solidarnosti građana, Christian Science Monitor također napominje da su Amerikanci iz vlastita džepa za postradale u tsunamiju donirali više nego što je to učinila savezna vlada, te da su ovaj tjedan u Sjedinjenim Državama zastave spuštene na pola koplja, u spomen žrtvama tsunamija u Južnoj Aziji.

XS
SM
MD
LG