Linkovi

Inauguracija predsjednika države - simbol kontinuiteta demokracije (3/1/05) - 2005-01-03


Kad 20. siječnja predsjednik Bush bude polagao predsjedničku prisegu za drugi mandat, bit će poduzete iznimne mjere sigurnosti. Organizatore inauguracije brine mogućnost terorističkog napada, ali i masovnih prosvjeda.

Izgleda da je predsjednik Bush nestrpljiv da započne drugi mandat te realizira obećanja dana u izbornoj kampanji, kao što su reforma poreznog sustava i sustava državnog mirovinskog osiguranja. "Volim se uhvatiti u koštac s problemima. Volim raditi s ljudima kako bismo djeci ostavili bolju Ameriku. Neću imati puno vremena u Washingtonu, stoga valja prionuti poslu" - rekao je nedavno predsjednik Bush.

No prije početka drugog mandata, predsjednik mora položiti prisegu - 20. siječnja. Radi se o američkom političkom ritualu koji se ponavlja svake četiri godine, od inauguracije prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona.

Ovogodišnje polaganje predsjedničke prisege bit će prvo od terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine. Dužnosnici zaduženi za sigurnost malo govore o svojim planovima, ali se očekuje da će svečanost polaganja prisege, parade i formalne balove osiguravati tisuće policajaca.

Anti-ratni prosvjednici najavljuju intenzivne prosvjede. Gael Murphy radi za jednu takvu žensku anti-ratnu udrugu. "Bit će teško omesti događanja vezana za inauguraciju, ali vjerujem da će biti od ključne važnosti da se naši glasovi čuju, da, ne samo ova administracija, nego i čitav svijet, znaju da smo još uvijek aktivni i da se još uvijek protivimo Bushovoj politici."

Povijesno gledano, predsjedničke inauguracije su bile prilike za nadolazeće predsjednike ili one koji su dobili drugi mandat, da zaliječe političke podjele iz izborne kampanje te ujedine zemlju. Predsjednik Bush je to pokušao učiniti i prije četiri godine, nakon tijesne pobjede nad Alom Goreom. Ovog puta uvjerljivije je pobjedio nad Johnom Kerryem.

Marvin Kranz, povjesničar Kongresne knjižnice u Washingtonu, kaže da mnogi Amerikanci smatraju inauguraciju važnim simbolom kontinuiteta demokracije: "Predsjedničke inauguracije obilježavaju neku vrstu promjene koja je dio nacionalnog identiteta, onoga što mi jesmo kao Amerikanci. Znamo da se radi o legitimnoj promjeni i prihvaćamo je, čak i u teškim vremenima. I za one među nama koji se možda protive nadolazećem predsjedniku, on je predsjednik svih nas."

Neki politički analitičari vjeruju da se predsjednik suočava sa upravo zastrašujućim izazovom, u pokušaju da ujedini zemlju nakon još jednih tijesnih izbora. Profesor John White, stručnjak za instituciju američkog predsjedništva koji predaje na Katoličkom sveučilištu u Washingtonu, tvrdi: "Siguran sam da će predsjednik pokušati ujediniti zemlju ovom inaguracijom. Međutim, s obzirom na duboke podijele, koje su se samo produbile u protekle četiri godine, vjerujem da će mu posao biti teži - iako je pobjedio uvjerljivije nego na prošlim izborima."

Predsjednik će položiti prisegu 20. siječnja oko podneva na ceremoniji koja će se održati na zapadnoj strani zgrade Kongresa. Potom će gledati paradu u kojoj će biti deset tisuća sudionika i 45 orkestara limene glazbe iz raznih dijelova zemlje. Navečer će predsjednik i prva dama Laura Bush nazočiti nekoliko inauguracijskih balova gdje će predsjednikove pristaše proslaviti njegovu pobjedu na izborima u studenome.

XS
SM
MD
LG