Linkovi

Natko Vlahović: 'Udarci ispod pasa nisu imali odjeka' (3/1/05) - 2005-01-02


U rubrici Američko-hrvatskle veze gost nam je Natko Vlahović, stručnjak za politički marketing iz Zagreba koji je iskustvo stjecao u Sjedinjenim Državama – radeći u izbornoj kampanji demokrata Howarda Deana, koji se ove godine natjecao za predsjedničku nominaciju svoje stranke. Natko Vlahović komentira predsjedničku izbornu kampanju u Hrvatskoj.

Upitan čije su izborne kampanje bile najkvalitetnije, Natko Vlahović kaže: "Moram reći da se na ovim predsjedničkim izborima ističu dvije kampanje, kao najmodernije, najatraktivnije i najdinamičnije. To su kampanje predsjednika Mesića i kandidatkinje Jadranke Kosor. Njihove su kampanje bile zaista vrlo dinamične, s tim da treba reći da je kampanja Jadranke Kosor, s medijske strane, bila puno agresivnija i vjerojatno će postići bolji efekt."

Američke izborne kampanje, pogotovo njihov finiš, ponekad obilježavaju i niski udarci, osobni napadi na kandidate. Da li je takvih 'startova đonom' bilo i u ovogodišnjoj kampanji za hrvatskog predsjednika? "Mislim da se to kod nas nije dogodilo, u obliku u kojem se to zna događati u Sjedinjenim Državama. U medijima je bilo nekoliko 'udaraca ispod pasa' prema predsjedniku Mesiću, međutim u javnosti to nije toliko odzvonilo. I budući da kampanja u medijima nije bilo toliko izdebatirana, mislim da ti niski udarci neće imati veći utjecaj na konačni rezultat."

Natko Vlahović je neovisni politički konzultant i politički komentator zagrebačkog internet T-portala. Političke je znanosti diplomirao na Koledžu St. Francis u New Yorku, a na američkim predsjedničkim izborima je radio u izbornoj kampanji demorkata Howarda Deana. Članke o hrvatskoj izbornoj sceni objavljuje u američkom stručnom časopisu “Campaign and Elections”, koji se bavi političkim marketingom.

Zamolili smo ga da usporedi izbore u Americi i Hrvatskoj. "U Americi se naravno koristi puno više novca, puno je više sredstava ubačeno u politički sustav, u političku promidžbu. Međutim, u Americi je i puno više ekspertize, tu radi više stručnjaka, a kampanje traju puno duže. Ova je kampanja u Hrvatskoj trajala svega tri tjedna. Specifikum, odnosno problem naših kampanja je to što, u stvari, nema političkih konzultanata, političkih stručnjaka koji se bave specifičnim područjima u političkom marketingu. Također, naše stranke se ne trude previše oko takozvanog “get out to vote” aspekta izborne kampanje – da generiraju podršku među aktivistima, da ih mobiliziraju kao glasačku bazu. A to je ključno i za pobjedu na izborima, ali i za prikupljanje novca za kampanju."

Činjenicu da političari u Hrvatskoj još uvijek nisu spremni prihvatiti pomoć profesionalaca, stručnjaka za izborne kampanje i politički marketing, Natko Vlahović tumači razlikama koje postoje u dvije političke kulture, u Americi i Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG