Linkovi

Sjedinjene Države pomažu žrtvama tsunamija (2/1/05) - 2005-01-01


Kao što je rekao predsjednik George Bush, "Američki narod zaprepašten je i rastužen strašnim gubitkom života u nedavnom potresu i plimnim valovima u Indijskom oceanu." Kako je javljeno, poginulo je najmanje 80 tisuća ljudi, a broj poginulih mogao bi još znatno porasti. Među najteže pogođenim zemljama su Indonezija, Šri Lanka, Indija i Tajland. Plimni valovi izazvani potresom odnijeli su veći broj života i u Burmi, Maleziji, Bangladešu, pa čak i u Somaliji, Keniji i Tanzaniji.

Zajedno s drugim zemljama, Sjedinjene Države hitno šalju pomoć preživjelim žrtvama. Predsjednik Bush je kazao da su Sjedinjene Države prvotno obećale 35 milijuna dolara pomoći.

"U pogođenu regiju uputili smo stručnjake za saniranje posljedica katastrofa. …Također smo poslali jednu ekspedicijsku postrojbu marinaca, nosač zrakoplova Abraham Lincoln i jedan prethodnički mornarički eskadron iz Guama, kako bi pomogli u humanitarnim operacijama."

Državni tajnik Colin Powell radi s kolegama iz Indije, Japana, Australije i drugih zemalja na izgradnji koalicije za hitnu humanitarnu pomoć i dugoročnu obnovu i oporavak. Iako su u samo nekoliko trenutaka deseci tisuća ljudi izgubili živote, kazao je gospodin Powell, "zaostali efekti ove katastrofe osjećat će se još godinama."

"Za obnovu škola i drugih objekata trebat će vremena. Stoga će trebati brza "infuzija" pomoći da bi se situacija stabilizirala, da bi se zbrinuli ozlijeđeni, da bi se dostavila hitna humanitarna pomoć i da bi počelo dugoročno planiranje."

Predsjednik Bush je kazao: "Proteklih nekoliko dana donijelo je svijetu gubitak i tugu koje je gotovo nemoguće pojmiti."

"Sjedinjene Države nastavit će stajati uz vlade pogođenih zemalja dok one rade na zbrinjavanju žrtava. Stajat ćemo uz njih dok počinju obnavljati svoje zajednice."

Zajedno, rekao je predsjednik Bush, "nadići ćemo ovo razaranje."

XS
SM
MD
LG