Linkovi

The Economist Intelligence Unit: 'Sanaderov tim - potencijalno nestabilan' (29/12/04) - 2004-12-28


Pregovori EU i Hrvatske bit će brzi i uspješni ukoliko počnu u predviđenom roku - prognoziraju stručnjaci iz The Economist Intelligence Unit.

Pregovori EU i Hrvatske ne bi trebali biti ni dugi niti teški, kraj im se vidi u 2007. godini, a pristupanje Hrvatske Uniji uslijedilo bi nedugo nakon toga - prognoza je analitičara iz londonskog The Economist Intelligence Unit.

Konstatacija je temeljena na objektivnim činjenicama uz jedno veliko "ali" - toliko tipično za hrvatske integracijske ambicije - upitnu suradnju s haaškim Tribunalom za ratne zločine. Ona može dovesti u pitanje početak pregovaračkog procesa budući da je datum, 17. ožujak, uvjetovan Haagom.

Nova faza odnosa Hrvatske s EU osjetiti će se na smanjenju pritiska na državnu blagajnu. Otvaranje pretpristupnih fondova EU s idućom godinom ( ukoliko naravno hrvatska strana uspješno zadovolji kriterije ostvarivši visok stupanj apsorpcije raspoloživih sredstava) umanjit će zahtjeve domaćem proračunu za završetak infrastrukturnih projekata.

Prognozeri iz The Economist Intelligence Unit su inače manje optimistični od hrvatskih ministara – prema njima autocesta od Zagreba do Dubrovnika neće biti kompletirana u 2008. godini. Problemi s pojedinim Vladinim dužnosnicima – simbol im je izglasavanje povjerenja ministru vanjskih poslova – kao i teškoće vladajućeg HDZ-a s partnerima čine Sanaderov tim - ističu analitičari - "potencijalno nestabilnim".

Uz financijske probleme sa zaokruživanjem državnog proračuna i u svjetlu velikog pada popularnosti HDZ-a, analitičari ne isključuju - zapravo smatraju veoma mogućim - raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Tim EIU-a također se razišao u prognozama s vladinim ekonomistima najavljujući novo povišenje državnog duga. Ovu bi godinu, prema njihovoj računici, Hrvatska zaključila sa manjkom od 4.8 posto bruto domaćeg prozvoda. Iduća bi godina donijela fiskalni deficit od 4.1 posto, a ona poslije 3.7 posto - što je sve daleko iznad planiranog minusa iz programa priprema za članstvo u EU koji za limit uzima onaj europski od maksimalnih tri posto.

Perspektiva skorog početka pregovora dovela je i do savjeta o što bržem rješavanju graničnih sporova sa Slovenijom. Ljubljana će, očekuje The Economist Intelligence Unit, uspješno iskoristiti hrvatske integracijske ambicije vezujući napredak Zagreba uz ustupke slovenskoj strani.

XS
SM
MD
LG