Linkovi

Globalna ekonomija: 2004. - prilično dobra godina (28/12/04) - 2004-12-27


Svjetsko gospodarstvo raslo je u protekloj godini impresivnim tempom, unatoč oštrom porastu cijena nafte. Osvrt na globalna gospodarska kretanja u 2004. pripremio je Barry Wood.

Sveukupno, godina je bila prilično dobra. Raghuram Rajan, glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda, govorio je o stanju globalnog gospodarstva povodom objavljivanja izvještaja o budućim globalnim ekonomskim trendovima. "Zbog ogromnog rasta u prvom dijelu godine, revidirali smo svoju prognozu globalnog gospodarskog rasta za 2004. na 5 posto. To je najbrži gospodarski rast u gotovo 30 godina. Za 2005. smo, međutim, smanjili našu prognozu na 4,3 posto, što uglavnom odražava porast cijena nafte."

Kao i u 2003, i tijekom ove godine, najbrži gospodarski rast bilježila je Kina, čije je gospodarstvo raslo po stopi od 9 posto. Kineski gospodarski rast je u proteklih deset godina bio tako jak da je ova komunistička zemlja s uglavnom tržišnim gospodarstvom uspjela izvući gotovo 300 milijuna ljudi iz siromaštva. Sredinom godine pojavila se zabrinutost da bi nagli porast cijena nafte mogao gurnuti svjetsko gospodarstvo u recesiju. Međutim, to se nije dogodilo, iako se gospodarski rast u euro-zoni usporio na manje od dva posto. Za razliku od toga, gospodarstva Sjedinjenih Država i Japana rasla su po stopi od četiri posto.

Cijena nafte na svjetskom tržištu iznosila je u prosjeku 41 dolar po barelu – odnosno, porasla je za preko 30 posto. Raghuram Rajan iz MMF-a kaže da je glavni razlog za poskupljenje nafte bilo veliko povećanje potražnje za ovom sirovinom u Kini: "Između 30 i 50 posto porasta potražnje ove godine može se pripisati Kini. A oko osam do deset posto povećanja potražnje odnosi se na Indiju."

Analitičar Philip Verleger kaže da će cijene nafte vjerojatno ostati visoke. On također ukazuje da je potražnja do sada bila veća od ponude, te da se stoga može očekivati i da će cijene nafte za buduću isporuku ostati visoke: "Od 2000. do 2003., cijene nafte za buduću isporuku bile su prilično stabilne, odnosno, kretale su se između 22 i 25 dolara po barelu. Međutim, te cijene su nedavno porasle i za 50 posto, jer su kupci i dugoročni ulagači počeli shvaćati da porast potražnje nažalost nije praćen proširenjem proizvodnih kapaciteta."

U godini koja dolazi svjetska trgovina tekstilom i odjećom proći će kroz najtemeljitije promjene u zadnjih četrdeset godina, jer se ukida sustav kvota koji sada regulira trgovinu tekstilom. Male zemlje izvoznice, koje su se dugo zalagale za ukidanje kvota, sada strahuju da će tržištem početi dominirati velike izvoznice poput Kine i Indije. Kao i u slučaju nafte, i kada se radi o trgovini tekstilom, teško je reći što će se zapravo dogoditi. Ipak, općenito govoreći, stručnjaci su optimisti i vjeruju da će godina koja dolazi dati dobre gospodarske rezultate.

XS
SM
MD
LG