Linkovi

Mesić: Vjerujem da ću ja biti predsjednik koji će Hrvatsku uvesti u EU (24/12/04) - 2004-12-24


Za Stipu Mesića dvije su stvari neupitne, osvajanje drugog predsjedničkog mandata početkom siječnja i uspješan početak pregovora o članstvu Hrvatske u EU dva mjeseca kasnije. Hrvatski predsjednik uvjeren je da će slučaj odbjegog generala Ante Gotovine Hrvatska riješiti prije 17. ožujka kada se očekuje početak pregovora. "Vjerujem da ćemo, kako se od nas i traži, EU do tog datuma uvjeriti u potpunu i predanu suradnju Hrvatske s haškim Tribunalom," kazao je predsjednik Mesić u razgovoru za Glas Amerike. Dodao je da je na hrvatskim vlastima da iduća tri mjeseca pruži dokaze da su poduzete sve potrebne mjere kako bi se utvrdilo gdje se nalazi odbjegli umirovljeni general.

"Dvije su opcije, ako se utvrdi da je u Hrvatskoj dužni smo ga izručiti, ako se pruže dokazi da nije ili da je negdje drugđe ne možemo ga izručiti i o tome će se detaljno izvijestiti EU i Tribunal. U oba slučaja moći će se govoriti o potpunoj suradnji. Mislim da je Hrvatska danas zadnja zemlja u kojoj bi Ante Gotovina tražtio utočište... Hrvatska mora poduzeti sve da otkrije boravište Ante Gotovine ako je u zemlji, a ako nije da otkrije i one smjerove u kom pravcu bi on mogao otići i kud je otišao," kazao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Mesić siguran je da će Hrvatska opravdati povjerenje europske dvadestpetorice i do traženog datuma pružiti dokaze o svojoj predanosti da ukloni posljednji problem koji joj stoji na putu prema dugo očekivanim pregovorima. "Datum pregovora smo dobili," rekao je, "i to je važno je ne samo za Hrvatsku nego i za čitavu našu regiju. Hrvatska treba biti lider ove regije i Hrvatska to može biti, može biti primjer drugima da se isplati ispunjavati uvjete koje stoje pred zemljama koje žele ući u EU i da slijede nas primjer. Zato je to važno."

Na pitanje hoće li on biti predsjednik koji će Hrvatsku uvesti u Europsku Uniju odgovara potvrdno. "Vjerujem da će to biti tako i da će se dogoditi 2008 godine," rekao je.

Hrvatski predsjednik kaže da kad počne pregovore s EU, Hrvatskoj tek predstoji ozbiljan posao privlaćenja inozemnih investicija, smanjenja 18 postotne nezaposlenosti, borba protiv korupcije i, najvažniji ujedno i jedan od političkih uvjeta za članstvo, reforma pravosuđa. "Reforma pravosuđa je prioritetna," kazao je. Komentirajući kritike Amnesty Internationala i Human Rights Watcha o pristranosti domaćeg pravosuđa koje je u nekim procesima presude za ratne zločine donosilo na nacionalnoj osnovi rekao je da većina domaćih sudova "radi u skladu sa standardima koji vrijede u pravno uređenoj državi".

"Ali imamo primjera koji potvrđuju da postoji selektivnosti, da postoji pristranost u slučajevima kada se radi o okrivljenicma različite nacionalosti. Međutim, uglavnom su viši sudovi ukidali takve pristrane presude. To sigurno nije dobro, takva suđenja nisu vjerodostojna, tako da sve ovisi o višem sudu. To je dokaz da na nižoj razini još nije uspostavljen standard suđenja kakav bi trebao biti. Zato je sada pred pravosuđem velika reforma i oni koji neće zadovoljavati europske i standarde pravne države neće moći obavljati pravosudne dužnosti. Domaći sudovi koji su pristranim presudama pokazali da nisu dorasli za suđenja za ratne zločine neće dobivati slučajeve koje ce domaće pravosuđe preuzeti od haškog Tribunala,» rekao je predsjednik Mesić. Dodao je da osobno vjeruje da je hrvatsko pravosuđe sposobno preuzeti dio haških optužnica. Odnose sa SAD koje su navodno od EU tražile da Hrvatskoj ne odredi datum početka pregovora dok se Ante Gotovina ne pojavi u Den Haagu, predsjednik Mesić ocijenio je dobrim.

«Odnosi su dobri. O nekim temama nemamo identična stajališta ali to je razumljivo. Male zemlje bez velike vojne, financijske i privredne moći kao što je Hrvatska jedinu snagu imaju u argumentima i principima, u borbi za principe. Mi smo rekli da će Hrvatska sudjelovati u vojnim misijama koje budu pod pokroviteljstvom UN-a i opet prema našim mogućnostima. Izvan toga nećemo sudjelovati, to je naš princip. Da li je prije bilo nekih obećanja i da li ih ima sada ja to ne znam, ja samo znam dok sam na cijelu ove zemlje da ce ovako biti,» kazao je predsjednik Hrvatske u razgovoru za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG