Linkovi

Powell: Premalo koalicijskih vojnika u Iraku (24/12/04) - 2004-12-24


“Washington Post” izvještava da je državni tajnik Colin Powell prošlog mjeseca poručio predsjedniku Bushu i britanskom premijeru Tonyu Blairu da koalicija ima premalo vojnika u Iraku. Bush i Blair, piše “Post” održali su ove jeseni niz intenzivnih rasprava o Iraku koje su uglavnom bile čuvane tajnom. Većina razgovora dvojice čelnika održavala se putem video-linka, a teme su bile toliko osjetljive da su transkripti uništeni nakon što su ih pročitali drugi visoki dužnosnici.

Objava o održavanju takvih razgovora pokazuje da je razina zabrinutosti američkom misijom u Iraku veća nego što dužnosnici administracije javno priznaju, te drugo, da je Colin Powell preuzeo na sebe neuobičajenu ulogu za jednog državnog tajnika, a to je da savjetuje predsjednika o vojnim pitanjima. “Washington Post” piše da je Powell rekao Bushu i Blairu da je u ratu ključno dominirati na terenu i kontrolirati situaciju te da broj američkih, koalicijskih i iračkih snaga nije dovoljan za osiguravanje takve kontrole. Manje od tri tjedna nakon razgovora u Bijeloj kući objavljeno je da Sjedinjene Države povećavaju broj američkih vojnika u Iraku za 12 tisuća.

“Christian Science Monitor” piše da sve više američkih vojnih stručnjaka procjenjuje da se Amerikanci trebaju pripremiti za dugačku kampanju protiv pobunjenika koja će potrajati više desetljeća. Najveći problem je, ocjenjuju eksperti, nedovoljan broj iračkih snaga. Marinski pukovnik Thomas Hammes koji je napisao knjigu o borbi protiv pobunjenika kaže da većina oružanih ustanaka traje između deset i 30 godina, te da ne vidi razlog zašto ne bi bilo isto i u Iraku.

Hammes izražava bojazan, međutim, da američka javnost nije spremna za takvo nešto naročito zato što administracija cijelo vrijeme rata nudi optimistične procjene. “Takva procjena nije pesimistična nego realistična”, kaže marinski pukovnik Thomas Hammes. On kaže da bi američka vlada trebala podastrijeti javnosti sve procjene troškova takvog dugog rata te pokušati zadržati predanost Amerikanaca uspjehu politike u Iraku.

XS
SM
MD
LG