Linkovi

Freedom House svrstao Hrvatsku među slobodne zemlje (21/12/04) - 2004-12-21


Organizacija Freedom House u najnovijem izvještaju o slobodama diljem svijeta Hrvatsku svrstava u skupinu slobodnih zemalja.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Hrvatsku, Freedom House ocjenjuje da hrvatski glasači mogu demokratski birati svoje čelništvo. Ipak, na parlamentarnim izborima 2003, no da je poštivanje diobe vlasti još uvijek problematično.

Sloboda medija se, općenito govoreći, poštuje, kaže se u izvještaju, no ističe se da treba provesti dodatne reforme u propisima o medijima. HRT je, smatra Freedom House, još uvijek pod znatnom političkom kontrolom, unatoč dugotrajnim naporima da se pretvori u javnu medijsku kuću europskog stila. U izvještaju se nadalje ocjenjuje da jea sloboda novinara još je uvijek slaba, te se ističu rezultati jednog istraživanja iz 2003, u kojem je preko polovine novinara kazalo da se ne osjeća slobodnim u poslu.

Freedom House također ističe da na planu vjerskih sloboda, etničke i vjerske manjine uživaju manja prava od Hrvata, te da Katolička crkva ima znatnu moć i utjecaj u zemlji. Izvještaj dalje kaže da hrvatsko pravosuđe još uvijek pati od niza problema, uključujući velik broj upražnjenih sudačkih mjesta, ogroman broj neriješenih slučajeva, neprovođenje presuda, pogotovo u slučajevima povrata srpske imovine. "Sudstvo je također suočeno sa znatnim stupnjem zastrašivanja na polju sudskog gonjenja ratnih zločina," kaže Freedom House. Kao problemi navode se i neadekvatna zaštita manjina od diskriminacije, te nasilje u obitelji.

Freedom House, koji radi na promicanju demokracije u svijetu, također je u svojem izvještaju oštro osudio najnoviji razvoj političkih događaja u Rusiji, a najniže ocjene na planu političkih prava i građanskih sloboda dala je Burmi, Čečeniji, Kubi, Libiji, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Sudanu, Siriji, Tibetu i Turkmenistanu.

XS
SM
MD
LG