Linkovi

Privatizacija dijela javnog mirovinskog sustava - glavni 'domaći' prioritet Bijele kuće (21/12/04) - 2004-12-20


Prije početka njegovog drugog mandata predsjednik Bush ima ambiciozne planove na unutarnjepolitičkom planu. Među njima se nalazi i prijedlog reforme javnog sustava mirovinskog osiguranja, poznatog kao Social Security.

Tijekom svog radnog vijeka, Amerikanci izdvajaju sredstva za javni mirovinski sustav koji trenutno obuhvaća 47 milijuna Amerikanaca. No Social Security je u velikim problemima. Kako se bude umirovljavalo sve više građana rođenih nakon Drugog svjetskog rata doći će do pomanjkanja novca za isplatu mirovina.

Neki ekonomisti predviđaju da će do toga doći već za 14 godina. Martin Feldstein, ekonomist sa sveučilišta Harvard, podržava napore predsjednika Busha za reformu sustava mirovinskog osiguranja: "Najvažnije dugoročno pitanje za ekonomiju jesu fiskalne posljedice sve starije populacije. Ako ne dođe do reforme, izdvajanja za sustav mirovinskog osiguranja morala bi se povećati s 14 na 20 posto. To bi bio veliki teret za mnoga domaćinstva i problem za ekonomiju."

Glavni dio predsjednikovog plana sastoji se u tome da se mlađim uposlenicima dopusti da dio svojih izdvajanja za Social Security preusmjere na privatne štedne račune koje bi sami kontrolirali, a novac s njih bi mogli investirati. Thomas Mann, politički analitičar Instituta Brookings u Washingtonu, kaže da je predsjednikov stav po tom pitanju dio šireg pristupa kojim želi smanjiti ulogu države u životu građana: "Vjerujem da nema ništa važnije od njegovog šireg koncepta društva koje se još više temelji na privatnom vlasništvu - koncepta da pojedinci preuzimaju sve veću odgovornost za vlastite prihode nakon umirovljenja i vlastito zdravstveno osiguranje."

Social Security je program koji je ključni izvor novca za mirovine, od kada ga je - nakon velike depresije - 1935. godine utemeljio predsjednik Franklin Roosevelt. Razni pokušaji reforme sustava propadali su, a političari iz obje stranke često su ga smatrali nedodirljivim zbog njegove popularnosti među glasačima.

Danas se mnogi demokrati protive predsjednikovom planu privatizacije sustava mirovinskog osiguranja upozoravajući da bi kratkoročni troškovi skretanja novca u privatne račune bili enormni. Nova istraživanja javnosti pokazuju da će reforma Social Securitya biti najveći politički izazov Georgea Busha u sljedeće četiri godine. Prema anketi koju su proveli Wall Street Journal i NBC News 50 posto ispitanika vjeruje da je privatizacija dijela mirovinskog osiguranja loša ideja, a 38 posto podržava predsjednikov plan.

XS
SM
MD
LG