Linkovi

'Putevima Biblije' (19/12/04) - 2004-12-18


S početkom novog stoljeća, pisac Bruce Feiler započeo je putovanje dugo 16 tisuća kilometara, koje ga je odvelo u krajeve biblijske povijesti. Na putu je otkrio da drevni tekstovi i danas žive u modernom krajoliku. Svoja je iskustva Bruce Feiler pretočio u knjigu koja bi trebala najširoj publici olakšati razumijevanje Biblije.

Bruce Feiler tvrdi da nikada nije mnogo razmišljao o pričama iz Biblije, kao što su Noina arka ili deset pošasti u drevnom Egiptu - sve dok nije po prvi put posjetio Jeruzalem. "Prijatelj me odveo na jedno mjesto nad gradom i rekao mi: 'Tamo je jedno sporno naselje, a s druge strane možeš vidjeti stijenu na koju je Abraham otišao da bi žrtvovao sina.' Do tada nisam zapravo razmišljao o mjestima iz Biblije kao stvarnim mjestima koja čovjek može obići."

Nakon toga, Feiler je odlučio posjetiti mjesta na kojima su se dogodili presudni događaji iz Biblije. Krenuo je s planine Ararat u Turskoj, na koju se, kako se vjeruje, nakon potopa nasukala Noina arka. Zatim je posjetio palestinske teritorije, gdje je Abraham pokopao svoju ženu Saru, te je obišao Izrael, gdje su patrijarsi uzgajali svoja stada. Proputovao je i Egipat, gdje se Josip iz ropstva vinuo do vlasti, te planinu Sinaj, gdje je Mojsije primio Deset zapovjedi Božjih.

Na tom putovanju po tri kontinenta i četiri ratne zone vodio ga je istaknuti izraelski arheolog Avner Goren. "Feiler mi je u početku postavljao pitanja o činjenicama, o tome da li postoje dokazi o događajima o kojima piše Biblija. No, kako je vrijeme prolazilo, obojica smo počeli sve bolje shvaćati važnost Biblije i njen utjecaj na povijest i kulturu raznih naroda. Naše putovanje postalo je i duhovno putovanje" - rekao nam je Avner Goren.

Iako se mnoga mjesta koja se spominju u Knjizi postanka i Knjizi izlaska mogu naći i na zemljovidu, Feiler je otkrio da se mnogi detalji priča iz Biblije ne podudaraju s arheološkim dokazima: "Postojala je ideja da su egipatske piramide zapravo izgradili Izraelićani, jer znamo da su bili u sužanjstvu, i da su radili za faraone. Čak je i izraelski premijer Menahem Begin svojedobno tijekom posjeta Egiptu rekao: 'Ovo su izgradili naši preci.' No, Izraelićani su vjerojatno prošli kroz Egipat u drugom tisućljeću prije Krista, između 1200-te i 1300-te godine, a Velika piramida izgrađena je 2600-te. Tako su veze između Izraelićana i piramida zapravo prilično tanke."

Feilerova knjiga "Walking the Bible – Putevima Biblije" prevedena je od objavljivanja 2001. na petnaest jezika. Nedavno je objavljeno i ilustrirano izdanje za djecu. Autor kaže da je želio djeci omogućiti da dožive isti osjećaj prosvjetljenja koji je on osjetio onaj dan u Jeruzalemu, kada je shvatio da su se biblijske priče događale na stvarnim lokacijama: "Znamo da je Abraham rođen u Mezopotamiji, da je planina Ararat na koju se nasukala Noina korablja – u Turskoj, da su Izraelićani bili zasužnjeni u Egiptu i da su prošli kroz Jordan. Mislim da je važno da djeca shvate da su sve to stvarna mjesta, koja mogu naći na karti."

Bruce Feiler i njegov suradnik, arheolog Avner Goren nedavno su se ponovno zaputili putevima Biblije za potrebe snimanja dokumentarnog filma o njihovim iskustvima.

XS
SM
MD
LG