Linkovi

Prelagan nastavni plan - razlog za osrednje rezultate iz matematike? (18/12/04) - 2004-12-17


U Americi se sa znatnom pozornošću prate rezultati međunarodnih istraživanja o znanju matematike na razini osnovne odnosno sredje škole.

Najnovije istraživanje pokazuje da su američki 15-godišnjaci, učenici osmih razreda osnovne škole, postigli izvjestan napredak na testu koji mjeri znanje u matematici i drugim prirodnim znanostima.

Na testu poznatom po kratici TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) sudionici iz Sjedinjenih Država ove su godine zauzeli 15 mjesto, u konkurenciji 45 zemalja. Na testu na kojem se moglo postići 1000 bodova, američki su učenici, u prosjeku dobili 504 boda. Od njih su – među ostalim - bili bolji kolege iz Bugarske, Rusije, Japana – te natjecatelji iz tri prve zemlje, Hong Konga, Južne Koreje i Singapura.

Bez obzira na osrednji rezultat, izvjestan je napredak ipak postignut – tvrde američki pedagozi, već naučeni na često šokantno loše rezultate.

Zbog čega mladi Amerikanci nisu bolji matematičari? Razloga je više i istina se vjerojatno krije u nekoj kombinaciji raznih objašnjanja - navodi dnevnik Washington Post. U Sjedinjenenim Državama ne postoji strogo određeni nastavni program na nacionalnoj razini. Nastavni program određuje se u svakom od desetina tisuća školskih okruga, što ima za posljedicu da je on često – prelagan. Drugi razlog je – nestašica kvalificiranih nastavnika matematike, od kojih mnogi nemaju diplomu matematičkog fakulteta, već nekog drugog - najčešće odjela za pedagogiju, koji u akademskom smislu nije odveć izazovan.

Jedan od indikatora koji ukazuje na moguće odveć lagan nastavni plan iz matematike je ovaj podatak: upitani da li im matematika dobro ide, mladi Amerikanci, sudionici na međunarodnom testu TIMSS, u pravilu su samouvjereno odgovorili da im “matematika ide izvrsno”. Japanci i Koreanci – u pravilu, daleko bolji matematičari od američkih kolega – puni su sumnji u svoje, inače vrlo superiorno, znanje.

XS
SM
MD
LG