Linkovi

FBI intenzivira istragu o mogućoj izraelskoj špijunaži u Pentagonu (17/12/04) - 2004-12-17


Internetsko izdanje bostonskog "Christian Science Monitora" iscrpno se bavi špijunskom istragom koju FBI vodi protiv jednog analitičara u Pentagonu i najutjecajnije proizraelske lobističke organizacije u Washingtonu, "American Israel Public Affairs Committee", poznate po skraćenom nazivu AIPAC.

Bostonski list navodi izvješća raznih listova iz Sjedinjenih Država i iz Izraela koja se svode na nekoliko činjenica: prvo, da FBI intenzivira istragu o kojoj je javnost prvi puta saznala već prije više od pola godine; drugo, da agenti očigledno imaju jasan trag jer su zatražili i preslušavanje putem subpoena najviših dužnosnika AIPAC-a. No, "Monitor" ističe izvješća prema kojima ovaj čitav slučaj ponajviše razokriva eskalirajuću svađu unutar administracije predsjednika Busha, a oko politike prema Iranu.

U istom listu, ali u tiskanom izdanju, na naslovnici se donosi nova brojka vezana uz troškove rata u Iraku i u Afganistanu. Slanje dodatnih postrojbi, potreba za ojačavanjem oplate na vojnim vozilima, te druge promjene vezane uz djelovanje pobunjenika u Iraku, mogli bi iduće godine povećati cijenu rata za 25 posto. ukupna cijena američkih vojnih napora u Afganistanu i u Iraku, kako piše Christian Science monitor, slijedeće godine će sigurno premašiti svotu od 200 milijardi dolara.

A, kad smo već kod pojačanih ratnih napora, "New York times" izvješćuje da opada upis novih članova u Nacionalnu gardu i u jedinice vojne pričuve. Prema najnovjim izvješćima, regrutiranje je trenutno 30 posto manje nego što se očekivalo i planiralo. Treba dodati da se to zbiva unatoč povoljnim stimulativnim paketima koje Nacionalna garda nudi novoupisanima, uključujući i gotovinski bonus od 15 tisuća dolara. Nagli pad broja regruta u Gardi postaje vrlo značajan jer trenutno upravo sastav Garde i pričuve čini oko 40 posto od 150 tisuća američkih vojnika u Iraku.

XS
SM
MD
LG