Linkovi

Američki kulturni ambasadori (16/12/04) - 2004-12-16


U vrijeme dok je imidž Sjedinjenih Država u svijetu potonuo rekordno nisko i dok je globalno protivljenje američkoj politici isto tako rekordno poraslo, biti američki kulturni ambasador možda je riskantan posao, piše "Christian Science Monitor", iz Bostona. No, upravo to radi tucet američkih uglednih javnih ličnosti: između ostalih, arhitekt Daniel Libeskind, violončelist Yo-Yo Ma, jazzist Wynton Marsalis, plesačica Debbie Allen, mezzosopranistica Denyce Graves, glumica Doris Roberts, te nekoliko sportskih zvijezda.

Riječ je o programu koji je uspostavilo prije dvije godine američko Državno tajništvo, u kojemu se poboljšanje ugleda Amerike širi izravno riječima i osobnim kontaktima tih dvanaestoro kulturnih ambasadora. Program je, kako piše bostonski list, vrlo uspješan: ambasadori redovito izvješćuju da se susreću samo s pozitivnim odrazom Amerike u svijetu, da politika nekako nestane iz fokusa kada se prvenstveno misli na kulturu.

"New York Times" piše da iz Iraka već počinje stizati prava poplava ameirčkih vojnika s ozbiljnim mentalnim poteškoćama, izazvanim stresom rata. Studija američke vojske govori da je svaki šesti vojnik žrtva depresije, teške tjeskobe ili posttraumatskog stresnog sindroma, no, neki stručnjaci tvrde da će se brojka popesti na svakog trećeg povratnika. Ozbiljan problem, koji se već sada postavlja, jest nesposobnost sustava zdravstvene skrbi za veterane da prihvati desetke tisuća novih pacijenata.

Vojsci, isto tako, nedostaju liječnici za skrb vojnika na licu mjesta, u Iraku. Javlja se o slučajevima beskućništva među povratnicima-veteranima, koji su redovito povezani s mentalnim poteškoćama. Broj slučajeva rastava braka u vrijeme dok je jedan od supružnika u Iraku, drastično je porastao, a liječnici se žale i da se vojnici po povratku previše i prečesto opijaju. Uglavnom, kako ističe njujorški list, citirajući mišljenja nekih stručnjaka, velika priča rata u Iraku bit će zasigurno sve medicinske posljedice.

XS
SM
MD
LG