Linkovi

Bolja suradnja s drugim zemljama - 'manje uočljiv aspekt' reforme američkih obavještajnih službi (17/12/04) - 2004-12-16


Proteklih dana u Sjedinjenim Državama dosta se govorilo i pisalo o prijedlogu zakona o reformi obavještajnih službi koji je usvojen u Kongresu. U naslovima se, međutim, gotovo nisu spominjale odredbe koje se odnose na intenziviranje suradnje s drugim zemljama u ratu protiv terorizma i borbe protiv muslimanskog ekstremizma.

Među brojnim odredbama novog zakona nalaze se i mjere za unaprijeđenje odnosa s drugim zemljama u ratu protiv terorizma: Pakistanom, Afganistanom i Saudijskom Arabijom. Saudijska Arabija sve više se suočava s terorističkim napadima skupina i pojedinaca povezanih s al-Qaidom. Prilikom usvajanja novog zakona Kongres je pozvao predsjednika Busha da izradi strategiju budućih odnosa sa saudijskim kraljevstvom. To uključuje nove okvire suradnje u borbi protiv terorizma, s posebnim osvrtom na financiranje terorista, te preispitivanje koraka kako bi se preokrenuo trend širenja ekstremizma u Saudijskoj Arabiji i drugim muslimanskim zemljama Srednjeg istoka.

Sjedinjene Države, također se navodi u zakonu, trebale bi novcem i drugim oblicima pomoći potaknuti napore za borbu protiv ekstremizma te zaustaviti širenje oružja masovnog uništavanja. Demokratski kongresmen Adam Schiff kaže da zakon sadrži i odredbe koje se odnose na spriječavanje širenja nuklearne tehnologije u vojne svrhe: "Ove odredbe pozivaju na osnivanje nacionalnog centra za spriječavanje širenja nuklearne tehnologije te prodaje kemijskih i bioloških materijala koji bi se mogli iskoristiti u vojne svrhe. Taj centar bi, također, davao preporuke za promjenu međunarodnih zakona kako bi se nosili sa znanstvenicima koji prodaju nuklearnu tehnologiju, zatim s Iranom i Sjevernom Korejom… Ukratko, time bi se uhvatili u koštac s tom stvarnom opasnošću po našu zemlju."

Jedan od najdužih odlomaka u zakonu odnosi se na Afganistan i napore za izgradnju demokracije u toj zemlji, uz istodobnu borbu protiv terorizma i uzgajanja opijumskog maka. Kao i u slučaju Saudijske Arabije, Kongres očekuje od predsjednika Busha da u roku od šest mjeseci razradi petogodišnji plan koji bi uključio brojne ciljeve, od sigurnosti i ekonomskog razvitka pa do vladavine zakona. Od predsjednika se očekuje da nastavi s poduzimanjem mjera koje trebaju osigurati da vođe naoružanih frakcija i krijumčara narkotika ne ometaju napredak. Kongres poziva i na veći vojni angažman NATO saveza i drugih zemalja na duži vremenski rok.

Zakon uključuje i preporuku povjerenstva koje je istraživalo terorističke napade na Sjedinjene Države, da se veća pozornost posveti javnoj diplomaciji kao sredstvu za spriječavanje širenja terorizma i poticanja demokracije. Kongres se zalaže za bolje planiranje i godišnje procjene rezultata sredstava javne diplomacije kao što je emitiranje televizijskih i radijskih programa u inozemstvo.

Novim zakonom želi se unaprijediti i program prikupljanja obavještajnih podataka od agenata na terenu. Demokratski senator Bob Graham vjeruje da su slabosti iskazane upravo na tom području razlog zašto se američki vojnici danas nalaze u Iraku i Afganistanu: "Vjerujem da se može tvrditi da su propusti u ljudskom segmentu prikupljanja obavještajnih podataka pridonijeli tome da smo se našli u tim ratovima. Drago mi je da novi zakon prepoznaje važnost obavještajnih agenata te se nadam da će dvoesti do poboljšanja naših mogućnosti za izvođenje potrebnih misija."

Zakon predviđa i da se zemljama koje možda još uvijek podržavaju teroriste uputi snažna poruka. Predsjednik bi trebao u roku od 90 dana podnijeti izvješće koje bi sadržavalo strategiju za eliminiranje terorističkih utočišta, gdje je to moguće.

XS
SM
MD
LG