Linkovi

Datum pregovora EU i RH u sjeni 'turskog pitanja' (16/12/04) - 2004-12-16


Žorž Crmarić: Dvodnevni europski summit službeno počinje za nekoliko trenutaka. U prepunom press-centru je naša dopisnica Lada Stipić –Niseteo. Lado, zbog čega je ovaj summit značajan?

Lada Stipić Niseteo: S europske točke gledišta odgovor je kratak i glasi - Turska. S hrvatske pak točke odgovor je jednako kratak, i glasi - 'datum početka pregovora'. Značajnija je u svakom pogledu Turska. Signali dati uoči početka redovnog susreta šefova država i vlada 25 članica EU slični su - Turska dobiva podršku otvaranju pregovora ali je svima, uključujući naravno i Tursku, jasno da će pregovori trajati veoma dugo, vjerojatno duže od desetljeća.

Žorž Crmarić: Pitanje Turske gotovo je podijelilo Europljane?

Lada Stipić Niseteo: Podijelilo je i građane i njihove vlade. Ispitivanje javnog mnijenja upućuje da je više od polovice građana za nastavak proširenja - proces je dobio veću potporu u novim članicama, poglavito u Poljskoj, dok su starije članice rezervirane. Razlog je Turska. Naime, ogroman broj građana ne misli da je ovoj velikoj i, usuđujem se kazati, u svakom pogledu drugačijoj zemlji čak i mjesto u Uniji jer je, statistički, svega šest posto teritorija Turske s osam posto stanovništva na europskoj strani Bospora. No, svi se slažu da je europeizirana Turska - sa zadovoljenim standardima - i te kako dobrodošla u zajednici europskih država. Reforme su proces koji će potrajati. Perspektivom europske ulaznice Turska se održava i ohrabruje na putu reformi. Najznačajinu je potporu Ankari dao, pomalo neočekivano, francuski predsjednik Jacques Chirac koji se u TV interviewu uoči summita suprotstavio ideji 'specijalnog partnerstva'. Chirac je za Tursku kao Unijinu članicu, ali tek kada zadovolji kriterije. Dodajem da je prije nekoliko sati predsjednik europske Komisije Barroso potvrdio da proces neće biti ni lagan ni brz. 'Govorili smo o razdoblju od najmanje deset godina pregovaranja' - kazao je Barroso.

Žorž Crmarić: Da li će biti problema?

Lada Stipić Niseteo: Problema može biti već zbog činjenice da su Europljani od Ankare tražili priznavanje Unijine članice Cipra, dakle grčke polovice otoka, međunarodno priznate države koju nije priznala Ankara, koja kontrolira sjevernu, 'tursku' polovicu Cipra, koju ne priznaje ostatak svijeta. Predsjednik euro-Komisije kaže: 'teško je očekivati potporu turskim pregovorima od članice Unije koju Turska nije priznala' - dakle Cipra. Cipar je najavio da bi mogao vetom stopirati određivanje datuma pregovora, na što kao Unijina članica, bez obzira na veličinu, ima puno pravo.

Žorž Crmarić: Što se očekuje za Tursku?

Lada Stipić Niseteo: Očekuje se ispunjenje obećanja datog na summitu proširenja u Kopenhagenu prije dvije godine, a to je da će ovaj summit odrediti datum pregovora. Iza kulisa će biti i trgovine, i ucjenjivanja i ustupaka, no svi nekako očekuju da bi maratonski pregovori, uz tvrđe uvjete u kojima se napredak zarađuje tek implementacijom prihvaćenoga, mogli početi u listopadu ove godine.

Žorž Crmarić: Summit nije samo o proširenju?

Lada Stipić Niseteo: Ne, na sumitima su prisutne sve moguće teme. Sada Europljane mnogo više zanima kako ubrzati privredni rast i kako se povezati na obrambeno – sigurnosnom području ili kako bolje nadzirati vanjske granice. A to su teme europskim građanima bitnije od datuma proširenja... Uz to, sutra je gost summita EU - glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Žorž Crmarić: Konačno, Lado, što je s Hrvatskom?

Lada Stipić Niseteo: Malo prije su narodnjaci objavili potporu bezuvjetnom početku pregovora s RH, što je gest solidarnosti stranačkih lidera. Među njima su, recimo, i nizozemski demokršćanski premijer Balkenende, lidera zemlje koja se protivi pregovorima bez pune suradnje s kaznenim sudom. Budući da se i ova odluka može blokirati vetom teško je vjerovati da će demokršćanska podrška biti dovoljno snažna za preskakanje 'britanskog zida'. Naravno, ima i malih šumova u vezama: nedavno je u milanskoj Scali talijanski premijer uvjeravao svog hrvatskog kolegu da Hrvatska uživa punu potporu Rima, a ovdašnji izvori opet vele da se Italija protivi otvaranju pregovora bez riješenog Haaga, što naravno govore talijanski diplomati - operativci na pripremnim sastancima. Večeras kasnije, nakon radne večere sudionika summita, očekujemo objavu datuma početka pregovora, uz onaj svima tako dobro znan uvjet - suradnje s Haagom. Biti će jedino interesantno kolika će razlika biti između predloženog i usvojenog teksta.

XS
SM
MD
LG