Linkovi

Hoće li se vjerovati Pentagonu? (13/12/04) - 2004-12-13


Pentagon je uključen u žestoku debatu na visokoj razini o tome koliko bi daleko trebalo ići u upravljanju i manipuliranju informacijama da bi se utjecalo na mišljenje u inozemstvu, piše “New York Times”. U slučaju da takve misije dobiju zeleno svijetlo, tehnike zavaravanja koje se koriste na bojnom polju za zbunjivanje neprijatelja mogle bi postati dio propagandnih kampanja u neutralnim pa čak i savezničkim zemljama. Kritičari takvog prijedloga, piše “New York Times”, kažu da bi takve misije mogle ugroziti kredibilitet ministarstva obrane i dovesti do toga da američka i svjetska javnost budu skeptični prema svemu što dolazi iz Pentagona.

Mjere koje se razmatraju mogle bi dovesti do zamagljivanja tradicionalnih linija razgraničenja između programa za odnose s javnošću unutar Pentagona i rodova vojske, čije povelje pozivaju na davanje istinitih informacija medijima i javnosti, te, s druge strane, svijeta informacijskih kampanja u borbenim uvjetima i psiholoških operacija. “New York Times” podsjeća da je nakon niza kritika ministar obrane Donald Rumsfeld prije tri godine zatvorio Ured za strateški utjecaj, kojem je cilj bilo davanje informacija, uključujući i netočne, stranim novinarima kako bi se utjecalo na javno mnijenje u inozemstvu.

“Washington Post”, pak, izvještava da 21 mjesec nakon ulaska američkih snaga u Iraku, američko Ministarstvo obrane tek sada uočava probleme u nedostatku opreme do čega je došlo zbog nastavka oružanog sukoba. Washingtonski dnevnik navodi da je Pentagon pripremio izvanredni proračunski zakon težak gotovo stotinu milijardi dolara. To je 30 milijardi više nego što se prognoziralo prije svega dva mjeseca. Oko 14 milijardi dolara namijenjeno je popravljanju, zamjeni i moderniziranju vojnog arsenala koji je u sve gorem stanju, piše “Washington Post”.

XS
SM
MD
LG