Linkovi

Protiv pijanstva za volanom - 'realistični scenarij' (10/12/04) - 2004-12-09


Na američkim cestama u prometnim nesrećama u kojima je faktor akohol svaki dan smrtno strada oko 50 ljudi. Lokalne vlasti i policija udružile su snage kako bi javnosti što jasnije objasnile da su upravljač i alkohol – smrtonosna kombinacija. Kako iz Kalifornije javlja Mike O'Sullivan, jedan obrazovni program ovu poruku prenosi učenicima – na prilično dramatičan način.

U srednjoj školi "Thousand Oaks" u jednom predgrađu Los Angelesa, roditelji i učitelji udružili su snage s uredom lokalnog šerifa i kompanijom American Medical Response da bi učenicima zorno prikazali tragične rezultate upravljanja automobilom u pijanom stanju.

Na tihoj ulici u blizini škole, policajac demonstrira posljedice sudara, udarajući jednim starim automobilom u drugi. Zamjenica šerifa okruga Ventura Laura Natoli kaže da se čak i u mirnim četvrtima mogu vijeti slične nesreće.: "Ovo je realistični scenarij. Zapravo, jutros se dogodila nesreća vjerojatno još gora od ove 'lažne'. Netko je udario u jedan kombi bočno, tako da se kombi prevrnuo. Svaki tjedan imamo pokoju veliku nesreću."

Takve nesreće mogu biti smrtonosne. To pokazuju učenici-volonteri, koji ulaze u automobile za demonstraciju i posipaju se crvenom tekućinom, koja predstavlja krv. Na mjesto nesreće dolaze policijska i vatrogasna vozila. Dva učenika proglašena su mrtvima na mjestu nesreće, a dvojica su ozlijeđena. U ovom scenariju, jedan će umrijeti na putu do bolnice. Na drugoj strani školskog kompleksa, u učionicu ulazi muškarac obučen kao smrt s crnom kapuljačom na glavi, koji će odvesti sa sobom jednog od učenika. Smrt odvodi po jednog učenika iz svake učionice.

Policajac čita posmrtnu riječ koju su napisali roditelji jednog poginulog učenika: "Naša Natalie Jane nas je nenadano napustila 2. prosinca kada ju je pogazio vozač u alkoholiziranom stanju."

Mike Reynolds iz kompanije American Medical Response kaže da su upravo učenici u središtu ove imaginarne drame: "Kada se završi dramatizacija nesreće, učenici obilaze policijsku postaju, zatvor, bolnicu, stanicu hitne pomoći ili pak mrtvačnicu."

Kasnije učenici i roditelji održavaju zasebne sastanke, na kojima, i dalje igrajući uloge koje su im povjerene, učenici izražavaju sućut, a roditelji – svoj bol zbog gubitka djeteta. Maturant Pierce Timpson i sam je prije dvije godine sudjelovao u sličnoj dramatizaciji, glumeći žrtvu sudara, koja umire po dolasku u bolnicu. Kako kaže, iako je samo "glumio mrtvaca", ipak je taj događaj ostavio na njega dubok dojam: "To je jako utjecalo ne samo na mene, već i na sve moje prijatelje. Odveli su me u bolnicu, gdje sam proveo cijelu noć i nisam imao kontakta s obitelji i prijateljima. Bilo je prilično realistično."

Mike Reynolds kaže da je ovaj obrazovni program nazvan "Svakih 15 minuta", jer, kada je pokrenut prije deset godina, svakih petnaest minuta neki bi Amerikanac smrtno stradao u prometnoj nesreći do koje je došlo zbog alkoholiziranosti vozača. Danas, kaže, ovo ime više nije prikladno, jer su se takve prometne nesreće, zahvaljujući programa poput ovoga, razrijedile na svakih 28 minuta.

XS
SM
MD
LG