Linkovi

Američki katolici pred izazovima (5/12/04) - 2004-12-05


Katoličanstvo je jedna od najvećih i najbogatijih vjera u Sjedinjenim Državama. Međutim, broj katoličkih svećenika oštro pada, a i u katoličkim crkvama sve je manje vjernika. Teolozi ove trendove dijelom pripisuju nizu skandala oko pedofilije među svećenicima. Sve to izaziva pitanja o budućnosti Katoličke crkve u Sjedinjenim Državama, koja posebno zanimaju vjernike u najvećoj američkoj nadbiskupiji - onoj u Bostonu.

Katolici u Bostonskoj nadbiskupiji smatraju da je ovo presudno vrijeme za njihovu crkvu. Skandali oko pedofilije poljuljali su povjerenje vjernika u njihove dušebrižnike i ispraznili blagajne nekoliko biskupija diljem zemlje. Katolici se slažu da je Katolička crkva u Americi zapala u nevolje. Među zabrinutim vjernicima je i 79-godišnja Evelyn Morton, koja nam povjerava: "Brinem za budućnost Katoličke crkve. Ne znam točno kamo sve to ide, ali želim spasiti crkvu - od ljudskih zakona, od tajnovitosti u samoj hijerarhiji. Moramo znati što se događa u Crkvi."

Nakon nedjeljne mise, župnik Bernard McLaughlin pozdravlja župljane koji se okupljaju uz kavu i uštipke. Kako kaže, Katolička crkve u Americi je u takvom rasulu da se neke stvari moraju promijeniti iz temelja.

"Sigurno će joj se promijeniti oblik. Crkva je danas poljuljana iz temelja. Mnogi vjernici odlaze, a mnogi su ogorčeni zbog skandala," kaže McLaughlin.

Vjernica Cheryl Overland kaže da su vjernici podijeljeni oko pitanja kao što su istospolni brakovi, pravo na pobačaj, istraživanja na matičnim stanicama i pravo svećenika da stupaju u brak. Gospođa Overland strahuje da bi se ta razilaženja mogla dodatno zaoštriti.

"Bojim se da će se naša crkva podijeliti na sekte, kao što je to bilo sa Židovima. Oni imaju četiri do pet različitih pravaca u svojoj vjeri. Strahujem da će se to dogoditi i nama," kaže nam.

Druge župljane brinu financije njihove crkve. Biskupije u Tusconu, Portlandu i Spokaneu morale su proglasiti bankrot kako bi mogle platiti odštete u tužbama za pedofiliju. Bostonska nadbiskupija nedavno je priopćila da su donacije vjernika pale za 50 posto. Iako to mnoge vjernike brine, neki ipak ostaju optimisti i vjeruju da će se crkva prilagoditi novim prilikama. Među njima je i Mary Akoury, koja kaže da će Crkva, ukoliko želi opstati, morati dati veće uloge svjetovnim licima. Da će se Crkva izvući iz sadašnjih problema vjeruje i Bernice Morley, koja kaže: "Sadašnja situacija me brine, ali mislim da smo ipak na pravom putu. Probleme sa spolnim zlostavljanjem, koji su bili prisutni godinama, dugo smo ignorirali. No, sada ih moramo riješiti. Mislim da će vjernici ostati uz svoju crkvu, jer je vole."

Kako što je rekao jedan vjernik, ne treba nam nova crkva – samo moramo srediti ovu koju imamo.

XS
SM
MD
LG