Linkovi

Mozak lažljivca drugačiji od mozga onoga koji govori istinu (4/12/04) - 2004-12-04


Mozak lažljivca izgleda drugačije od mozga onoga koji govori istinu … u najmanju ruku tako izgleda gledan očima jedne dijagnostičke metode, funkcionalne magnetske rezonancije. I, ne samo da prikazivanje mozga magnetskom rezonancijom pokazuje što se stvarno zbiva u mozgovima ljudi koji lažu, nego, isto tako, pruža potpuno novu tehnologiju za detektore laži.

'Može biti da u mozgu postoje jedinstvena područja uključena u laganje, koja mogu biti izmjerena funkcionalnom magnetskom rezonancijom,' smatra dr. Scott Faro, ravnatelj Centra za dijagnostiku mozga, pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta Temple, u Philadelphiji. I, obratno: možda postoje područja koja su jedinstvena za govorenje istine.

Pri pokusu na deset dobrovoljaca, korišten je i tradicionalni poligraf, odnosno detektor laži, kao i prikaz funkcionalne magnetske rezonancije. Otkriveno je sedam područja koja se aktiviraju pri laganju, a četiri koja se aktiviraju pri govorenju istine.

Gledano općenito, kažu znanstvenici, mozak se više napreže pri laganju, nego pri govorenju istine.

Laganje je aktiviralo čeoni režanj mozga – medijalnu donju i precentralnu regiju -, kao i hipokampus, te srednji sljepoočni režanj i limbičko područje. Neka od tih područja uključena su i u emocionalne reakcije.

Govorenje istine aktivira dijelove čeonog režnja, sljepoočnog režnja i gyrus cingulatus.

Korištenje funkcionalne magnetske rezonancije kao detektora laži bilo bi vrlo skupo, ali, ističu znanstvenici, moglo bi se pokazati dragocjenim u nekim vrlo važnim ispitivanjima: recimo, saslušavanju osumnjičenika za terorizam.

XS
SM
MD
LG