Linkovi

Upitni podaci u spolnom prosvjećivanju mladih (2/12/04) - 2004-12-02


"Washington Post" piše o programima zdravstvenog prosvjećivanja mladih koje financira vlada, točnije o onima koji promiču suzdržavanje od spolnih odnosa. Sudeći po jednom novom izvješću, neki od tih programa mlade dovode u tešku zabludu i uče ih 'krivim, proizvoljnim ili iskrivljenim činjenicama'.

Recimo, kako piše washingtonski dnevnik, mladež odlazi s nekih od tih programa s uvjerenjem da pobačaj vodi do neplodnosti i samoubojstva, da polovica homoseksualnih tinejđera u Americi ima pozitivne rezultate testa na AIDS, a da se dodirivanjem spolovila može ostati trudnom. Među ostalim netočnostima u programima promicanja spolne apstinencije nalazi se i tvrdnja da se virus HIV – uzročnik AIDS-a – može prenijeti suzama i znojem, da kondomi u 31 posto slučajeva u heteroseksualnim odnosima ne štite od zaraze AIDS-om, te da je fetus star 43 dana već osoba 'koja ima razum i razmišlja'.

Američka administracija godišnje osigurava 170 milijuna dolara samo za financiranje skupina i organizacija koje mladež potiču na apstinenciju. Jedan od kritičara takve potrošnje, demokratski kongresmen iz Kalifornije Henry Waxman, izradio je izvješće o djelatnosti takvih skupina, o kojemu piše Post. Uglavnom, od 13 najčešće pohađanih programa, samo dva predaju mladeži točne činjenica, a ostalih 11 – koji koristi 69 organizacija u 25 američkih saveznih država – sadržavaju subjektivne ocjene, nedokazane tvrdnje ili čiste neistine.

Bostonski "Christian Science Monitor" piše o brzom smanjivanju američkih obitelji. Ono što se najčešće u filmovima prikazuje kao tipična američka obitelj – roditelji s troje djece – u zadnja tri desetljeća se smanjilo na polovinu. U isto to vrijeme, broj domaćinstava koje čine same neudate žene se utrostručio. Ustvari, gledano filmski, "Dnevnik Bridget Jones" mnogo točnije prikazuje američku demografiju, nego, recimo, Diznijev "The Incredibles", piše bostonski list.

XS
SM
MD
LG