Linkovi

Konferencija o nagaznim minama: Američka politika nailazi na kritike, ali i pohvale (1/12/04) - 2004-12-01


Sudionici međunarodne konferencije posvećene problemu nagaznih mina kritiziraju – ali istovremeno i hvale – politiku koju Sjedinjene Države vode na tom planu. Konferencija se održava u Nairobiju.

Kao i više od 40 drugih zemalja, Sjedinjene Države nisu potpisale Sporazum o zabrani nagaznih mina. Taj dokument zabranjuje korištenje, proizvodnju, uskladištenje i prijenos mina. Sjedinjene su ga države namjeravale potpisati ali pod uvjetom da se napravi jedan izuzetak - da se dopusti uporaba mina kako bi se zaštitili položaji američkih postrojbi u Južnoj Koreji. Sporazumom o zabrani mina 144 zemlje potpisnice suglasile su se da u roku od četiri godine nakon ratifikacije sporazuma unište sve svoje mine, te da u roku od 10 godine razminiraju sva minska polja. Uz to, potpisnice su se obvezale svake godine podnositi Ujedinjenim narodima izvještaj o poduzetim mjerama.

Na jednom od panela koji je u Nairobiju održan pred početak ovotjedne konferencije o “Svijetu oslobođenom od mina”, izaslanstva su kritizirala Sjedinjene Države zbog njihovog odbijanja da pristupe sporazumu o zabrani mina. No, istovremeno su pohvaljeni napori koje Amerika čini pomažući u uklanjanju mina s minskih polja širom svijeta, te pomažući žrtvama tog oružja.

Steve Goose iz organizacije Human Rights Watch rekao je da je uporaba nagaznih mina nadiđena, te da Sjedinjene Države nisu uložile dovoljno napora u istraživanju alternativa za mine.

“Kombinirajući druge vrste oružja i promjenom ratne strategije, zemlje koje su se oslobodile mina otkrile su da se može funkcionirati i bez tog oružja. I to se nije značajnije osjetilo u operacijama njihovih oružanih snaga. Ako bez mina mogu sve te zemlje, mogu i Sjedinjene Države,” ističe naš sugovornik.

Gospodin Goose kaže da Sjedinjene Države odbijanjem potpisivanja sporazuma o zabrani mina daju loš primjer i izgovor drugim zemljama da čine isto.

U priopćenju koje je uoči summita objavilo američko veleposlanstvo u Keniji navodi se da – iako neće sudjelovati na konferenciji – Sjedinjene Države dijele “zajedničke ideale” o zaštiti nedužnih civila od smrti i ranjavanja od nagaznih mina. U priopćenju se dodaje da su Sjedinjene Države u proteklih 13 godina izdvojile gotovo milijardu dolara pomoći za razminiranje diljem svijeta. Washington je također povećao izdvajanja za pomoć žrtvama mina kojih svake godine ima između 15 i 20 tisuća. Američke oružane snage – navodi se u priopćenju – prestat će koristiti protupješačke mine do 2010. Uz to, iz američkih će arsenala biti potpuno uklonjena vrsta mina koje se ne može otkriti.

XS
SM
MD
LG