Linkovi

Manjak sna - višak kilograma (29/11/04) - 2004-11-29


Nedostatak sna može donijeti i više od pospanosti – on značajno povećava rizik od debljanja.

James Gangwisch, sa Škole javnog zdravstva Sveučilišta Columbia, i njegovi kolege proučili su podatke o 18 tisuća odraslih osoba, koje su, tijekom osamdesetih, sudjelovale u vladinom istraživanju o zdravstvenom stanju i prehrani.

Osobe koje su noću spavale manje od četiri sata za 73 posto su bile u većoj opasnosti od debljine od osoba koje su spavale preporučenih 7-9 sati, izvjestila je ekipa profesora Gangwischa na prošlotjednom skupu Sjevernoameričke udruge za studij debljine. Osobe koje su u prosjeku spavale po 5 sati, za 50 posto bile u većoj opasnosti od debljanja, a one sa šest sati sna za 23 posto.

Premda bi zdravi razum rekao da osobe koje manje spavaju troše više kalorija, znanstvenici upozoravaju da problem leži u tome što se zbiva s organizmom kada ga se lišava sna. Druga su istraživanja pokazala da osobe koje premalo spavaju imaju sniženu razinu hormona leptina, a povišenu razinu želučanog hormona grelina. Ta dva hormona zajedno povećavaju apetit.

Tjelesni sustav za regulaciju metabolizma, kako sugeriraju znanstvenici, možda djeluje tako da pohranjuje više masti u periodima kraćeg spavanja. Taj biološki mehanizam možda potječe iz vremena kada je ljeto – sa svojim obiljem hrane i kratkim noćima – služilo za pripremu rezervi za tamne zimske mjesece, kada je hrana bila oskudna. Upravo zato, prema pretpostavkama znanstvenika, naše tijelo možda kratak san prima kao signal za jače pohranjivanje masti.

XS
SM
MD
LG