Linkovi

Za ostavku zbog mogućeg sukoba interesa u Americi često dovoljan i 'negativan dojam'; ne i dokazi (27/11/04) - 2004-11-26


Rasprava o povjerenju hrvatskom ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu u Saboru obnovila je pitanje sukoba osobnih i općih interesa na političkoj sceni. Kako se ovakve situacije riješavaju u Sjedinjenim Državama? Pronašli smo u web arhivi Glasa Amerike nekoliko slučajeva sukoba interesa o kojima smo posljednjih godina izvještavali.

Sukob interesa je situacija u kojoj javni dužnosnik ima izvjesne profesionalne ili osobne obveze, ili pak osobne ili financijske interese, koji mu otežavaju da na pošten način obavlja svoju javnu funkciju – ovako glasi u Americi često korištena definicija. Formulacija naglašava da bi sukob interesa mogao “otežati” obavljanje javne funkcije - što upućuje da je za postojanje sukoba interesa često dovoljno i to da postoji samo dojam, odnosno percepcija da bi se javni dužnosnik mogao okoristiti svojim položajem.

Zbog toga, do ostavke s dužnosti, odnosno ne prihvaćanja neke funkcije, zna doći i bez javnog podnošenja dokaza – često je dovoljno da kritičari, uglavnom putem medija, ukažu na mogućnost sukoba interesa u budućnosti.

Primjerice, Henry Kissinger, bivši državni tajnik i savjetnik za nacionalnu sigurnost, koji danas ima vlastitu konzalting tvrtku Kissinger Associates, podnio je ostavku prije nešto više od dvije godine na položaj predsjedatelja ne-vladinog povjerenstva koje je trebalo istražiti propuste koji su prethodili terorističkih napadima na Sjedinjene Države 2001. Kissinger nije želio obavljati ponuđenu mu dužnost jer se bojao da bi ga se moglo optužiti za sukob interesa – naime u postupku potvrde imenovanja na taj položaj, u Kongresu, on je trebao navesti imena klijenta svoje konzultantske tvrtke, a to nije želio.

Drugi slučaj mogućeg sukoba interesa vezan je uz Richarda Perlea, zamjenik ministra obrane za vrijeme mandata predsjednika Ronalda Reagana i Georgea Busha starijeg, bio je do prošle godine čelnik savjetodavnog odbora Ministarstva obrane. U tom tijelu sjede ne-vladini stručnjaci, privatne osobe poput bivših državnih dužnosnika, umirovljenih generala i diplomata. Richard Perle je podnio ostavku na ovaj položaj zbog kritika objavljenih u američkom tisku koje su ukazale na činjenicu da je on savjetnik telekomunikacijske tvrtke Global Crossing, koja je u tom trenutku prolazila kroz sudski postupak bankrota.

U slučaju Richarda Perla, kao i Henryja Kissingera, nije bio dokazan stvaran sukob interesa. Odustajanje od položaja odnosno ostavka uslijedili su zbog samog dojma da bi do sukoba interesa moglo doći ….

Naravno, ima i situacija kada se raspra o tome postoji li sukob interesa seli na sud i traje godinama. Možda je za to najpoznatiji primjer dopredsjednik Richard Cheneya. On je do 2001. godine bio čelnik konglomerata Halliburton, tvrtke koja ima razgranate poslove na polju energetike, a posluje i s Ministarstvom obrane. Na brojne kritike o navodnom pomaganju Halliburtonu da dobije unosne poslove, vladina unutarnja revizijska kontrola – General Accounting Office - odgovorila je da nema dokaza o sukobu interesa, nakon čega su se kritičari, razne nevladine organizacije, odlučile obratiti sudu.

XS
SM
MD
LG