Linkovi

Žužul ostaje na ministarskoj dužnosti (26/11/04) - 2004-11-26


Sabor je sinoć iza ponoći većinom glasova odbio zahtjev triju opozicijskih stranaka – SDP-a, HNS-a i HSS-a – za smjenom ministra vanjskih poslova Miomira Žužula. Za njegovu smjenu u kasnim noćnim satima nije glasao nitko, jer je opozicija neposredno prije glasanja napustila sabornicu iz protesta što nije uvažen njezin zahtjev da se zastupnici o ostavci ministra izjašnjavaju pojedinačno.

Opozicija je u šestosatnoj raspravi uzaludno ponavljala da je ministar bio u sukobu interesa kada je Vlada otpisala dugove tvrtki Imostroj, s kojom je njegova supruga Tatjana bila u poslovnoj vezi. Opozicija je uzalud isticala da je ministar Žužul s državnom plaćom, koja nije prevelika, uspio kupiti više atraktivnih stanova u Zagrebu i kuću u Washingtonu, te da je način na koji je uvećao svoju imovinu nakon ulaska u visoku politiku krajnje sumnjiv. HDZ-ovci su tvrdili da ne postoje dokazi da je ministar kriv, te opoziciji vraćali istom mjerom, tvrdeći da su Račanovi koalicijski partneri također od 2000. do konca 2003. bili u sukobu interesa, jer su njihove privatne tvrtke u to vrijeme sklapale skupe poslove s državom.

Ministar Žužul, koji se sam branio u Saboru pozivao se na izvješće Državnog odvjetništva u slučaju Imostroj, koje govori da nema dokaza o njegovoj korupciji. Ponavljao je kako je kazneno, politički i moralno nevin.

Iako je Žužul ostao u ministarskoj fotelji, glasanje o njegovoj smjeni bilo je do sada najveće iskušenje za Sanaderovu vladu i stranke koje ga podržavaju. Naime, trojica zastupnika SDSS-a i trojica zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika u raspravi su dali do znanja da neće dati podršku Žužulu, ali nisu stali ni na stranu opozicije, već su se odlučili držati suzdržano. SDSS-ovci su tako Sanaderu poručili da neće podržati njegovog šefa diplomacije, te da ostaju suzdržani samo iz obzira prema premijeru. Ministru Žužulu su rekli da on jako dobro zna što je u ovoj situaciji trebao učiniti.

Iako je Sanader svojeg šefa diplomacije uspio spasiti od smjene, ostaje pitanje političke štete koju je zbog ove afere pretrpjela njegova vlada. No, šef diplomacije nije jedini Sanaderov problem. Slučaj saslušavanja novinarke Helene Puljiz od strane agenata POA-e sinoć je izazvao i prvu konkretnu posljedicu. Iz Ureda Predsjednika stiglo je priopćenje da je predsjednik Mesić supotpisao odluku o smjeni ravnatelja Protuobavještajne agencije Joška Podbevšeka. Mesić se jučer prije toga sastao s Podbevšekom, a u obrazloženju njegove smjene navodi da ga smjenjuje zbog neprofesionalnog načina na kojeg su agenti POA-e prikupljali informacije od novinarke Helene Puljiz. Nalazi Vijeća Ureda za nacionalnu sigurnost pokazuju - stoji u Mesićevom priopćenju – da su pri tome prekršena njezina temeljna ustavna prava.

No, prema hrvatskom Ustavu i zakonima, za smjenu ravnatelja bilo kojeg od tri hrvatske obavještajne službe uz supotpis predsjednika potrebna je suglasnost i supotpis premijera. Sanader je, međutim, sinoć izjavio da mu ne pada napamet smijeniti šefa POA-e. On, naime, tvrdi da glavni Mesićev motiv za smjenu Podbevšeka nije slučaj Puljiz, već činjenica da je POA Zagrebačkoj policijskoj upravi poslala izvješće o bivšem ravnatelju te službe Franji Tureku i bivšem predstojniku Mesićeva ureda Željku Bagiću.

XS
SM
MD
LG