Linkovi

Mobiteli na udaru hackera (26/11/04) - 2004-11-26


"Washington Post" se bavi sve češćim napadima hackera na – mobitele. Kako javlja washingtonski dnevnik, početkom mjeseca nekoliko web sajtova počelo je nuditi korisnicima mobitela besplatnu glazbu i slike za mobitele. No, oni koji su instalirali ponuđeni softver, vrlo su brzo otkrili da više ne mogu koristiti svoje mobitele za slanje SMS poruka, te da ne mogu doći do kalendara, ni liste kontakata u telefonu. Stručnjaci za sigurnost nazvali su ovaj softver "Skulls – Lubanje" – po sličicama lubanja koje se pojavljuju na zaraženim mobitelima.

Stručnjaci smatraju da su mobiteli sve zanimljiviji hackerima, jer su, za razliku od računala, znatno manje zaštićeni. Sve je veći broj mobitela, koji omogućuju priključivanje na Internet, a to pak otvara put za raznorazne kompjutorske viruse. Međutim, softver koji štiti kompjutore od virusa nije programiran za mobitele, pa se mobitelski virusi mogu širiti znatno brže, jer nema načina da ih se lako zaustavi. Ipak, pojedini proizvođači počinju obraćati veću pozornost zaštiti svojih mobitela, pa je tako Nokia već najavila planove o puštanju u prodaju novih modela s anti-virusnim softverom – piše "Washington Post" na naslovnici današnjeg izdanja.

Jednom tehnološkom temom bavi se i današnji "New York Times", koji piše o uvođenju novih američkih putovnica. State Department će, naime, uskoro početi izdavati nove putovnice, koje će sadržavati podatke o vlasniku ne samo na stranicama, već i u kompjutorskom čipu utisnutom u kartonske korice. Na pasoškoj kontroli, antena bi očitavala putovnicu s udaljenosti od nekoliko centimetara, a digitalna bi kamera provjerila lice putnika i usporedila ga s fotografijom u putovnici. Problem je, kažu kritičari novih putovnica, da bi podatke o putniku iz čipa mogli čitati i drugi. Nove bi putovnice, tvrde, bile vrlo ranjive na elektronsko špijuniranje s udaljenosti od nekoliko metara. "To je kao da na Amerikance stavite mete koje mogu vidjeti samo teroristi", komentiraju protivnici novih isprava.

XS
SM
MD
LG