Linkovi

EU i SAD pozvale RH da riješi 'slučaj Gotovina'  (26/11/04) - 2004-11-25


Stalno Vijece Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju raspravljalo je danas u Becu o izvjestaju o napretku reformi u Hrvatskoj. EU i SAD na sastanku su pozvale Hrvatsku da rijesi slucaj odbjeglog haskog optuzenika Ante Gotovine.

Izaslanstva EU i SAD upozorila su u Becu da Hrvatska sto prije mora rijesiti slucaj treceg najtrazenijeg haskog optuzenika. Rjesenjem slucaja odbjeglog Gotovine Zagreb bi dobio pozitivnu ocjenu o suradnji s Tribunalom sto je jedan od politickih preduvjeta za pocetak pregovora o pridruzivanju EU koje Hrvatska ocekuje pocetkom iduce godine.

Polugodisnji izvjestaj kojeg je stalnom vijecu podnio sef misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby hrvatsko je izaslanstvo ocijenilo najpovoljnijim do sada.

Pomocnik ministra vanjskih poslova Tomislav Vidosevic novinarima je u Becu kazao da izvjestaj potvrdjuje da je Hrvatska postigla napredak u ispunjavanju medjunarodnih obaveza i ostvarila vecinu ciljeva iz nadleznosti misije OESS-a. Vidosevic je kazao da napredak potvrdjuje i najava smanjenja misije OESS-a u Hrvatskoj o cemu ce konacnu odluku stalno vijece te organizacije donijeti iduceg mjeseca.

Veleposlanik Semneby kazao je stalnom vijecu da hrvatska vlada uspjesno provodi reforme u vecini podrucja koje nagleda misija. Daljnje napore treba uloziti u reformi medija, izbornog zakonodavstva i manjinskoj zastupljenosti u sudstvu, policiji i drzavnoj upravi. Misija procjenjuje da bi 2005 vlada mogla zavrsiti proces povratka srpskih izbjeglica, obnove i povrata njihovih kuca. Vlada premijera Sanadera upozorena je na potrebu provodjenja programa za rjesenje problema srpskih izbjeglica koje su prije rata zivjeli u drustvenim stanovima nad kojima je postojalo stanarsko pravo.

Ocjena je OESS-a da nije dovoljno ucinjeno na poboljsanju kvalitete i pravednosti u procesuiranju ratnih zlocina jer etnicko podrijetlo zrtve i optuzenika i dalje utjece na presude koje donose domaci sudovi.

XS
SM
MD
LG