Linkovi

Thanksgiving - Dan zahvalnosti (25/11/04) - 2004-11-25


Zadnjeg četvrtka u studenom u Sjedinjenim se Državama svake godine proslavlja Thanksgiving – Dan zahvalnosti. Ameriku su stvorili, u velikoj mjeri, ljudi koji su bježali pred vjerskim progonom i tražili sigurno utočište u kojem bi mogli ostvarivati svoja vjerska uvjerenja bez straha da će ih vlasti zbog toga kažnjavati.

Među ljudskim pravima, Amerikanci i danas najviše njeguju vjerska prava, jer ona predstavljaju temeljnu slobodu traganja, spoznaje i služenja Bogu, sukladno onome što im nalaže vlastita savjest. Američka unutarnja potreba da se ta sloboda zaštiti, te da se pri tom ima čelna uloga, ima svoje temelje u povijesti. Sjedinjene su Države odlučne u namjeri da promiču sva temeljna prava, te da podrže međunarodne sporazume kojima se ta prava štite. Odlučnost Amerikanaca dodatno je obogaćena činjenicom da je za mnoge od njih vjera zauzima prioritetno mjesto u životu.

Predsjednik Bush je o tome rekao: "Mi smo zemlja koju su osnovali muškarci i žene s dubokim oslanjanjem na Boga, uvijek mu se zahvaljujući i hvaleći ga… Puno je toga na čemu možemo biti zahvalni: zahvalni za naše obitelji, prijatelje, za lijepu zemlju i slobodu koju je svakom od nas podario Svevišnji.”

1621, na prostoru današnjeg Massachusettsa, okupili su se europski doseljenici i lokalni Indijanci kako bi izrazili svoju zahvalnost na obilnoj žetvi. 1799.godine George Washington, prvi američki predsjednik, objavio je proklamaciju o zahvalnost "…na mirnom i racionalnom vremenu u kojem je bilo moguće uspostaviti ustavnu vladu za opću sigurnost i sreću…kao i građanske i vjerske slobode kojima su Amerikanci blagoslovljeni…"

Međutim, do slobode se nije došlo bez žrtava. Od Revolucionarnog rata 1775.godine, zatim Građanskog rata 1861. te dva svjetska rata u 20. stoljeću, mnogi Amerikanci su žrtvovali svoje živote za očuvanje slobode u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta. Ni ova godine nije izuzetak: "Tijekom sezone blagdana" - kaže predsjednik Bush – "naše su misli posebno okrenute našim muškarcima i ženama u oružanim snagama, od kojih mnogi provode Dan zahvalnosti daleko od kuće!"

"Prošli Dan zahvalnosti imao sam privilegiju sresti se s našim vojnicima koji služe u Iraku, u području Bagdada. Ti muškarci i žene, kao i svi koji nose odoru američke vojske i koji su dragovoljni pripadnici oružanih snaga…Svima njima odajemo zahvalnost svakog dana u godini!," kazao je predsjednik Bush.

I kao što je rekao predsjednik Bush: "I u nestašici i u bogatstvu, i u vremenima izazova i i mirnim vremenima, uvijek imamo razloga biti zahvalni!"

XS
SM
MD
LG