Linkovi

Carla del Ponte: 'Sanader u potpunosti angažiran na hvatanju Gotovine' (24/11/04) - 2004-11-24


Na tiskovnoj konferenciji nakon izvještaja u Vijeću sigurnosti, Carla del Ponte se osvrnula na napore hrvatske vlade na lociranju i privođenju Gotovine, kojeg je nazvala jednim od glavnih haaških optuženika.

"Moram reći da je premijer Sanader u potpunosti angažiran na hvatanju Gotovine. No, prema našim informacijama, Gotovina ima mrežu pomagača. Zato mislim da premijer Sanader i njegova vlada moraju prvo identificirati članove te mreže i zatim uništiti tu mrežu da bi na vrijeme pronašli Gotovinu," rekla je.

Gospođi del Ponte također je upućeno pitanje – kakve će biti posljedice slučaja Gotovine za Hrvatsku na sljedećem summitu Europske unije.

"Držim se dalje od politike, ali svakako ću cijeniti ukoliko međunarodna zajednica i Europska unija zadrže izručenje Gotovine nakon početka pregovora kao uvjet za primanje Hrvatske," izjavila je.

Odgovarajući na pitanje novinarke Glasa Amerike – je li fer da sudbina cijele zemlje ovisi o jednom čovjeku – Gotovini, glavna tužiteljica je još jednom bila kategorična.

"Mislim da je Hrvatska spremna za ulazak u Europsku uniju, ali pred njom je još jedan – posljednji korak – a to je pronalaženje i hvatanje generala Gotovine," rekla je.

Izlaganje Carle del Ponte u Vijeću sigurnosti pratio je i šef ureda za pitanja za pitanja ratnih zločina pri američkom State Departmentu Pierre-Richard Prosper, koji je za Glas Amerike istaknuo da američka vlada u kontaktima sa Zagrebom naglašava potrebu uhićenja Gotovine, baš kao što se zalaže i za hvatanje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Od ključne je važnosti da ta trojica budu uhvaćena, ukoliko želimo riješiti taj problem. Ukoliko to ne učinimo, izlažemo se opasnosti da bi rad Tribunala mogao biti produžen, a to nitko u regiji ne želi," rekao je veleposlanik Prosper.

Sudjelujući u radu Vijeća sigurnosti, hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul izrazio je zadovoljstvo razinom suradnje s Tribunalom, te je također naglasio da je hrvatska spremna intenzivirati tu suradnju i redovitu komunikaciju s haaškim Sudom. U izjavi za Glas Amerike, hrvatski šef diplomacije je ocijenio mogući utjecaj izlaganja Carle del Ponte na dolazeće pregovore Hrvatske s Europskom unijom.

"Zapravo, ja ne mislim da se danas dogodilo nešto što bi trebalo bitno utjecati na te pregovore. U izvješćima, koja su podnesena Vijeću sigurnosti, prvenstveno od predsjednika suda i glavne tužiteljice istaknute su dvije činjenice. Istaknuto je da Hrvatska u potpunosti surađuje i u jednom i u drugom izvješću, osim u slučaju generala Gotovine, koji još neriješen. Znači, imamo s jedne strane konstataciju o dobroj suradnji i s druge strane konstataciju o jednom još neriješenom slučaju. Nije se dogodilo ništa što bi trebalo biti zabrinjavajuće i na temelju čega bismo mogli zaključiti da će biti problema u hrvatskoj komunikaciji s EU. Hrvatska će vrlo principijelno svoju suradnju nastavljati. Mi, naravno, znamo da postoji taj otvoreni problem. Ono što bih ja istaknuo je nešto drugo, što je, čini mi se, bilo propušteno u prvim medijskim komentarima, a to je da tužiteljstvo praktički završava svoj posao i da više nema novih optužnica, da nema novih iznenađenja, da nema novih slučajeva, nego nastavak rješavanja ovih o kojima smo govorili," kazao je u posebnoj izjavi za Glas Amerike hrvatski šef diplomacije Miomir Žužul.

XS
SM
MD
LG