Linkovi

Carla del Ponte o suradnji RH s haaškim Tribunalom (24/11/04) - 2004-11-23


Glavna tužiteljica haškog tribunala Carla del Ponte izvjestila je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o radu Tužiteljstva, te o suradnji sa zemljama koje trebaju izručiti osumnjičenike za ratne zločine.

“Iako se većina optuženika u bijegu nalazi u Srbiji i Bosni i Hercegovini, jedan od glavnih optuženika je u više navrata viđen u Hrvatskoj, zadnji put ovog ljeta. Ante Gotovina je nestao u lipnju 2001, odmah nakon što su ga hrvatske vlasti vlasti izvjestile o zapečačenoj optužnici protiv njega. Proljetos su hrvatske vlasti, navodno, pojačale napore da lociraju i uhite Gotovinu” - rekla je Carla del Ponte.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala je, međutim dodala da se može dovesti u pitanje efikasnost, pa čak i ozbiljnost poduzetih mjera, jer – do sada – te mjere nisu dovele ni do kakvih rezultata. Nije se saznalo čak ni gdje bi se Gotovina – u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske – mogao nalaziti, naglasila je Carla del Ponte: “Postoje vrlo jasne indicije da Gotovina – čiji javni imidž nacionalnog junaka nitko nije osporio – i dalje uživa podršku dobro organizirane mreže koja zalazi i u strukturu državne vlasti.”

Izvodjenje Ante Gotovine pred Haaški tribunal od “ključne je važnosti” za ostvarenje strategijei ciljeva tribunala – rekla je glavna tužiteljica. Ona je naglasila daje izručenje Gotovine jedina preostala prepreka u suradnji Hrvatske i Haškog tribunala. “Čim Gotovina bude u Hagu moči će se reči da Hrvatska zbilja u potpunosti suradjuje s tribunalom. Dokle god se ne bude znalo gdje se Gotovina nalazi – bilo unutar, ili izvan Hrvatske – te ne bude izručen tribunalu, to će značiti da je mreža koja štiti ratne zločince moćnija od onog dijela vlade koji želi u potpunosti suradjivati s tribunalom.”

Izuzimajući problem Gotovine, Carla del Ponte je izvjestila Vijeće sigurnosti da tužiteljstvo haškog tribunala i nadalje ima potpuno otvoreni uvid u dokumentaciju i pristup svjedocima.. ….U govoru u svjetskoj organizaciji ona je oštro napala vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, te u Republici Srposkoj, unutar Bosne i Hercegovine, zbog slabe ili nikakve suradnje s haškim tzribunalom.

Glavna tužiteljica je govorila i o prepuštanju sudjenja lokalnim sudovima: ”Jedna od ključnih komponenti u našoj daljoj strategiji je prepuštanje nižih i srednjih slučajeva lokalnim sudovima koji moraju biti spremni i sposobni održati suđenja za ratne zločine na najvišim mogućim stanardima pravednog suđenja. U tom kontekstu državni tužitelj u Hrvatskoj je odigrao ključnu ulogu predlažući u rujnu ove godine sporazum izmedju tužitelja u regiji kojim bi se omogućila izravna komunikacija i razmjena informacija među njima. Ova inicijativa, koja ima snažnu potporu haškog tužiteljstva, zaslužuje čvrstu potporu medjunarodne zajednice” – rekla je glavna tužiteljica.

Carla del Ponte je na Vijeću sigurnosti govorila o usredotočavanju suda na tri datuma. Prvi, 31. prosinca, kojim se trebaju okončati sve nove istrage. Ovaj će plan biti ispunjen – kaže gospodja del Ponte naglašavajući da će sve istrage biti usredotočene jedino na najodgovornije optuženike.

Haški tribunal želi ispuniti i drugi cilj, a to je da se do kraja 2008. dovrše sva sudjenja te sve žalbe do kraja 2010. "Posebno naglašavam da je potrebno da zemlje bivše Jugoslavije uhite i prebace u Den Haag 20 bjegunaca bez ikakvog odlaganja" - rekla je Carla del Ponte pred članovima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Na tiskovnoj konferenciji nakon izvještaja u Vijeću sigurnosti, Carla del Ponte se osvrnula na napore hrvatske vlade na lociranju i privođenju Gotovine, kojeg je nazvala jednim od glavnih haaških optuženika.

"Moram reći da je premijer Sanader u potpunosti angažiran na hvatanju Gotovine. No, prema našim informacijama, Gotovina ima mrežu pomagača. Zato mislim da premijer Sanader i njegova vlada moraju prvo identificirati članove te mreže i zatim uništiti tu mrežu da bi na vrijeme pronašli Gotovinu," rekla je.

Gospođi del Ponte također je upućeno pitanje – kakve će biti posljedice slučaja Gotovine za Hrvatsku na sljedećem summitu Europske unije.

"Držim se dalje od politike, ali svakako ću cijeniti ukoliko međunarodna zajednica i Europska unija zadrže izručenje Gotovine nakon početka pregovora kao uvjet za primanje Hrvatske," izjavila je.

Odgovarajući na pitanje novinarke Glasa Amerike – je li fer da sudbina cijele zemlje ovisi o jednom čovjeku – Gotovini, glavna tužiteljica je još jednom bila kategorična.

"Mislim da je Hrvatska spremna za ulazak u Europsku uniju, ali pred njom je još jedan – posljednji korak – a to je pronalaženje i hvatanje generala Gotovine," kazaa je.

Izlaganje Carle del Ponte u Vijeću sigurnosti pratio je i šef ureda za pitanja za pitanja ratnih zločina pri američkom State Departmentu Pierre-Richard Prosper, koji je za Glas Amerike istaknuo da američka vlada u kontaktima sa Zagrebom naglašava potrebu uhićenja Gotovine, baš kao što se zalaže i za hvatanje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Od ključne je važnosti da ta trojica budu uhvaćena, ukoliko želimo riješiti taj problem. Ukoliko to ne učinimo, izlažemo se opasnosti da bi rad Tribunala mogao biti produžen, a to nitko u regiji ne želi," rekao je veleposlanik Prosper.

Sudjelujući u radu Vijeća sigurnosti, hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul izrazio je zadovoljstvo razinom suradnje s Tribunalom, te je također naglasio da je hrvatska spremna intenzivirati tu suradnju i redovitu komunikaciju s haaškim Sudom. U izjavi za Glas Amerike, hrvatski šef diplomacije je ocijenio mogući utjecaj izlaganja Carle del Ponte na dolazeće pregovore Hrvatske s Europskom unijom.

"Zapravo, ja ne mislim da se danas dogodilo nešto što bi trebalo bitno utjecati na te pregovore. U izvješćima, koja su podnesena Vijeću sigurnosti, prvenstveno od predsjednika suda i glavne tužiteljice istaknute su dvije činjenice. Istaknuto je da Hrvatska u potpunosti surađuje i u jednom i u drugom izvješću, osim u slučaju generala Gotovine, koji još neriješen. Znači, imamo s jedne strane konstataciju o dobroj suradnji i s druge strane konstataciju o jednom još neriješenom slučaju. Nije se dogodilo ništa što bi trebalo biti zabrinjavajuće i na temelju čega bismo mogli zaključiti da će biti problema u hrvatskoj komunikaciji s EU. Hrvatska će vrlo principijelno svoju suradnju nastavljati. Mi, naravno, znamo da postoji taj otvoreni problem. Ono što bih ja istaknuo je nešto drugo, što je, čini mi se, bilo propušteno u prvim medijskim komentarima, a to je da tužiteljstvo praktički završava svoj posao i da više nema novih optužnica, da nema novih iznenađenja, da nema novih slučajeva, nego nastavak rješavanja ovih o kojima smo govorili," kazao je u posebnoj izjavi za Glas Amerike hrvatski šef diplomacije Miomir Žužul.

XS
SM
MD
LG